– Fisketurismen er helt ute av kontroll

Finnmark Sp mener dobling av turistkvotene gir lovløse tilstander.

SAVNER KONTROLL: Geir Iversen i Sp mener det er null kontroll med dagens kvote på 15 kilo, og frykter konsekvensene av en dobling av turistkvota.  Foto: Geiulf Grønnevik

nyheter

Fiskeridepartementet lanserte forrige uke en økning av turistkvoten på 30 kilo i filet i stedet for dagens nivå på 15 kilo. Sps fylkesleder Geir Iversen mener regjeringen er på ville veier.

Sandberg vil doble fiskekvoten for turister

Oslo (NTB): Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) foreslår å doble mengden fisk turister får ta med seg ut av landet.


– Dette er en provokasjon for dagens yrkesfiskere. Fisketurismen er nemlig helt ute av kontroll. Det lille som blir tatt i tollen er bare toppen av isfjellet, mener Iversen.

Rammer fiskerne

Han mener kvantumet som blir tatt er svært høyt, så stort at det faktisk gjør et innhogg i fortjenesten til kystfiskerne.

– Det er ikke sikkert problemet er like stort overalt, men på Sørøya er det fiskere som mener at kjente fiskeplasser er tømt. I tillegg er det eksempler på at garnlenker og utstyr til lina blir ødelagt. Det er ganske så frekt. Hvor i Europa er det helt ok at vi som turister invaderer fiskeplasser, spør Iversen, som mener mange tar seg til rette.

– Det er faktisk slik at hus som legges ut for salg blir kjøpt av fisketurister som tar seg til rette, hevder Iversen.

Ikke betrygget

– Er det ikke hyggelig at folk vil til storfiskens rike?

– Vi har aktører som har god kontroll med sine turister, men jeg er mer bekymret for de vi ikke har kontroll på, påpeker Iversen. Han synes det er hyggelig at Hasvik hotell og andre tjener penger på besøket, men mener doblingen av kvoten er uansvarlig og i strid med interessene til fiskerinæringa.

– Kun godkjente aktører åpner for at turistene kan ta med seg 30 kilo. Er ikke det betryggende?

– Nei, signalet er at gjestene kan ta med seg mer fisk enn det som er forsvarlig. I dag finnes det ingen kontroll og jeg er redd situasjonen forverres ytterligere, sier Iversen.

Ap-nei i nord

Arbeiderpartiets fylkesstyrer i Nord-Norge sier også nei. De hadde møte i helga.

– I realiteten snakker vi om fiskefilet. Turistfiske er viktig for reiselivsnæringen i landsdelen, og skal være en sentral del av den nasjonale reiselivsstrategien. Det er likevel viktig å sikre at dette skjer innenfor bærekraftige rammer, heter det i vedtaket der de sier nei til en dobling av turistfiskekvoten.