Så lite som to busspassasjerer fikk gebyr under Statens vegvesens kontroll av beltebruk i buss forrige uke. Begge på en buss i Olderfjord.

Totalt ble 283 busspassasjerer kontrollert i Finnmark, derav 17 barn under 15 år.

– Alle bussjåfører brukte beltet. Noe som er en forbedring fra tidligere observasjoner, påpeker Ann Synnøve Elvevoll, kampanjeansvarlig i Statens vegvesen Region nord.

Få usikrede

Totalt i nord ble 17 av 962 kontrollerte busspassasjerer ilagt gebyr i storaksjonen.

Tallet for hele landet ble 8345 kontrollerte passasjerer, hvorav 171 av de fikk beltegebyr.

Vil øke bevisstheten

Det sies at en gammel vane er vond å vende, det samme gjelder kanskje for beltebruk i buss også. Men nå er det slutt på å være snill.

– Vårt fokus har vært å informere og å øke bevisstheten om hvor viktig det er å bruke bilbelte også i bussen. Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg. Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke, sier hun.

I forbindelse med en informasjonskampanjen til  Statens vegvesen har de laget denne filmen om barnekontrollører, som du kan se nedenfor.

– Det at ikke alle busser i trafikk har belte, kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når det er tilgjengelig. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men der passasjerene ikke tok dem i bruk, avslutter Elvevoll.