Altaposten har flere ganger tidligere omtalt at Helse Nord med direktør Lars Vorland i spissen avviser kravet fra store deler av befolkningen, politikerne og formodentlig deler av fagmiljøet i Alta om utredning av sykehusstrukturen i fylket. Avvisningen til Vorland har fått gehør helt til topps, helseminister Bent Høie avviste på denne tiden i fjor utredningskravet, med å si at det er «foretatt nok utredninger».

Ekstra utredning

I Helse Nords styremøte torsdag gikk det regionale helseforetaket inn for å overkjøre styret i Helgelandssykehuset, og kreve en ekstra utredning av sykehusstrukturen på Helgeland, skriver Brønnøysund avis.

Helgelandssykehuset ønsket å utrede en løsning med kun ett storsykehus for hele Helgeland, samt en løsning med tre distriktsmedisinske senter uten akuttfunksjon.

Helse Nord vil ha utredet løsningen med ett stort akuttsykehus i kombinasjon med et akuttsykehus og inntil to distriktsmedisinske senter.

Også når det gjelder plassering av eventuelle nye sykehusbygg er Helse Nord åpen for å se på flere forskjellige lokaliteter. Brønnøysund avis skriver at de fire byene/tettstedene Mo i Rana, Mosjøen Sannessjøen og Brønnøysund sammen med Leirfjord sentrum og Hemnes sentrum skal utredes videre som aktuell lokalisering for sykehusbygg.