I et enstemmig vedtak sier fylkesutvalget følgende:

«Fylkesutvalget ber administrasjonen sette av ressurser/leie inn ekspertise til å belyse effektene for Finnmark ved at et av to ambulansefly stasjonert Alta er foreslått fjernet.»

Taper med Alta

Forslagsstiller, leder av Finnmark Høyre Jo Inge Hesjevik, sier til Altaposten at det nå handler om å kunne legge fram godt dokumenterte argument som når gjennom hos Helse Nord og foretakssystemet som sitter med avgjørelsesmyndighet.

– Dette er en viktig sak hvor alle politikere i Finnmark har samme mål; opprettholde ambulanseflyberedskapen og med det en god akuttberedskap. Derfor er det viktig at fylkeskommunen kommer fullt og helt på banen. Overlater vi til Alta kommune å kjøre løpet er vi dømt til å tape. Da blir dette en altasak, og ikke en finnmarkssak, sier Hesjevik.

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) berømmer Høyres Hesjevik for hans initiativ, og for forslaget han lanserte i går.

– Har ikke snudd

Hesjevik avviser at Høyres nye initiativ i flyambulansesaken er et resultat av press. Han mener det samme i dag som han har stått for helt siden trusselen mot ambulanseflyberedskapen ble avdekket av Altaposten i april.

– Vi fikk i fylkestinget i juni et forslag til uttalelse lagt på bordet minuttet før vi skulle votere over den. Uttalelsen var ikke gjennomarbeidet, og blant annet kunne den leses som fylkestinget var mot bruk av jetfly på ambulanseoppdrag i Finnmark. Det kunne vi selvsagt ikke stemme for, og mener den dag i dag at det er et håpløst synspunkt som ikke vil møte noen forståelse hos fagfolkene i Helse Nord som avgjør denne saken. Uttalelsen fra fylkestinget ble også adressert feil; det er ikke helseministeren som bestemmer i denne saken, men helseforetaket. Derfor burde uttalelsen vært adressert til Hele Nord, forklarer Høyre-lederen i Finnmark.

Han tror imidlertid at innkjøp av ekstern kompetanse for å få fram nye argument og dokumentere gamle, er det som skal til for å få snudd vedtaket om å kutte et ambulansefly i Finnmark til fordel for et jetfly stasjonert i Tromsø.

– De som skal jobbe med denne saken bør være på plass til møtet om ambulanseflysituasjonen i Hammerfest som Helse Nord har invitert til tirsdag 27. september. Jeg har tro på en faglig tilnærming og her vil en kunne få ny informasjon, klargjør Hesjevik.