Brannekspert: – Dette kan skje med din mobil

Advarer mot å lade mens du sover.

UTBRENT: Slik ser en eksplodert mobiltelefon ut. Dette er en utbrent Samsung S3, klumpen midt på bildet er det ellers tynne og flate batteriet. Til høyre ser du skadene på madrassen.  Foto: Frende Forsikring

nyheter

Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

Brannekspert, Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring mener du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover.

–  Merker du at mobilen blir veldig varm, eller ser at baksiden buler, gjelder det å være forsiktig, og gjerne få den sjekket, sier han i en pressemelding.

Bildet ovenfor visen en Samsung S3 som eksploderte og tok fyr i en madrass.

– Dette kan skje med din mobil, sier Skjerping og advarer mot å lade om natten, om du kan unngå det.

Branneksperten i Frende anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Og ofte er det uoriginale ladere som er forbundet med brannfare.

– Lad aldri uten tilsyn

Butikksjef ved Telenorbutikken i Alta, Mihkkal Buljo, sier at han selv har opplevd skremmende mange kunder med ladeadaptere som har vært i nærheten av å ta fyr.

Mihkkal Buljo.  Foto: Privat

– Personlig lader jeg aldri om natta, etter at jeg ble obs på dette.

Ladere som ikke er under oppsyn plugger han ut.

Er alle ladere like farlige?

– Ledninger går som regel bra, selv om de er uorginale, men hvis en adapter ikke er CE-merket ville jeg aldri brukt det selv, sier Buljo.