– Uønsket i økonomiutvalget

Venstre føler seg uglesett fordi de ikke vil diskutere skolenedleggelse.

OPPORTUNIST? Venstres Raymond Londal beskyldes for å drive en politikk som tar mer hensyn til krav og fordeler i øyeblikket enn til prinsipper og lange linjer. 

nyheter

– I siste møte i økonomiutvalget var beskjeden klar slik jeg oppfattet det; så lenge Venstre ikke er villig til å være med å diskutere nedleggelse av skoler er vi ikke ønsket i felles fora der skolestruktur er tema. Dette er ikke noe nytt, og vi har hørt samme lekse tidligere. I denne saken står resten av gjengen samlet mot Venstre, sier Raymond Londal som representerte Venstre i siste møte i økonomiutvalget.

– Inflasjon i forslag

Ole Steinar Østlyngen (Ap) ledet det omtalte møtet i økonomiutvalget. Han avviser at noen ønsket å sette Londal og co på gangen.

– I alle fall fikk jeg ikke med meg at noen av representantene tok til ordet for at Venstre ikke var velkommen til debatt om både skolestruktur og andre viktige utfordringer som vil påvirke økonomien. Men jeg kan gjerne tenke meg at Venstre selv føler at de ikke når fram, og stiller seg kanskje selv spørsmålet om det kan ha sammenheng med måten de jobber på. I det  omtalte møtet i økonomiutvalg og formannskap hadde Venstre sikkert 10-15 forslag i ulike saker. Nær alle fikk forslagene fikk kun Venstres ene stemme, påpeker Østlyngen.

Han lover at Ap skal vise kortene og fortelle hvordan strukturen på skolemønsteret i Alta skal være før vi kommer til desember. Det betyr kort tid for posisjonspartiene til å bli enige om en struktur som vil være økonomisk bærekraftig for framtiden.

  – Budsjettdebatten er deadline også med tanke på skolestruktur. Om vårt forslag betyr færre og større skoler vil jeg ikke si noe om i dag, men svaret vil både Venstre og alle andre i Alta få før vi går inn i budsjettdebatten, understreker Østlyngen.

Ikke fornærmet

Venstre-representant Raymond Londal forteller at han ikke noterte hvem som kom med uttalelsen om at Venstre var uønsket i fellesfora på grunn av partiets steile holdning til skolenedleggelse. Han mener at det enten var Torfinn Reginiussen (Ap) eller Otto Erik Aas (SV) som lot uttalelsen falle.

Overfor Altaposten forstår Reginiussen lite av å bli trukket inn som kilde til at Venstre skal være uønsket. I en sms til Altlaposten forteller Ap-politikeren at han ikke har kommet med uttalelser om Venstre. Så lenge han heller ikke var tilstede i det omtalte møtet forstår han lite av påstanden til Londal.

– Det spiller for oss ikke noen stor rolle hvem som sa det, heller ikke at vi ikke er ønsket inn i det gode selskap. Venstre er klar og tydelig på at vi ønsker en desentralisert skolestruktur i Alta. Vi tror ikke på nedleggelse av velfungerende grendeskoler for å flytte elevene til storskoler i sentrum. Vi er imidlertid overrasket over at vi er alene om en slik holdning, påpeker Londal.

Han bekrefter at følelsen av å være uønsket ikke dreier seg om soloutspill fra Ap og SV, men at holdningen kommer fra et samlet politisk miljø som inkluderer Venstres allierte i lokalpolitikken, Høyre og Frp.

– Ren opportunisme

Otto Aas i SV avviser at han skal ha fortalt Venstre at de er uønsket i økonomiutvalget.

– Det er bare tull. Jeg har heller ikke hørt at noen andre har sagt noe sånt. Det jeg er klar på, er at Venstre har inntatt en opportunistisk holdning der de ikke vil være med å diskutere løsninger som kan få en bred felles oppslutning for å få ro i skolesaken. Mitt ønske er at Venstre i stedet for å stå fram med opportunisme, vil være med å løse de reelle utfordringene vi står overfor.

– Hva betyr det?

– At vi finner fram til en skolestruktur som er økonomisk bærekraftig og med det kan frigjøre ressurser til satsing på innholdet. Da kan et alternativ som vi må diskutere være å legge ned og slå sammen skoler. I stedet for å melde seg ut av den debatten, er det viktig at alle tar del, og gjerne med et litt mer åpent sinn enn det Venstre står for, sier Aas.