1. oktober kan denne mannen straffes for sine herjinger

...etter dette kan han nemlig idømmes tvungen behandling, ifølge justisministeren.

SVARER: «Mannen som ikke kan fengsles» sier til Dagbladet at stjeler for å få penger til seg selv.  Foto: Arkiv

nyheter

Overfor Dagbladet sier justisminister Anders Anundsen (Frp) at ordningen Ronny Berg (Frp) tidligere har frontet i Altaposten (Pluss-sak) trer i kraft allerede 1. oktober.

Mens det tidligere har vært åpnet for å kunne benytte særreaksjoner mot «ustraffbare» personer til nyttår, er dette nå skjøvet fram til 1. oktober, etter hva Altaposten forstår.

– Fra neste måned kan psykisk syke gjengangerkriminelle dømmes til tvungen behandling. Da trer loven om tvungent psykisk helsevern eller tvungen omsorg overfor strafferettslig utilregnelige personer i kraft, opplyser Anundsen til Dagbladet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det nye er at tvunget psykisk helsevern nå kan benyttes også i saker der det ikke er snakk om lovbrudd hvor andres liv, helse eller frihet er truet. Nå skal også «samfunnsskadelig eller særlig plagsomme handlinger» kunne straffes slik, og det er i denne samlesekken «mannen som ikke kan straffes» havner.

– Jeg trenger penger jeg også

«Mannen som ikke kan fengsles» vet ikke om han kommer til å fortsette å stjele.

– Dette er et samfunnsproblem, ikke et isolert problem i Alta. Jeg ser det som åpenbart at dette problemet er en del av rapporten og lovendringen. Til nå har slike personer falt mellom to stoler, og domstolene har manglet muligheten til å kunne idømme dem tvungen omsorg. Det blir nå endret, har Ronny Berg tidligere uttalt til Altaposten.

Mannens forsvarer Harald Grape er usikker på hvilken effekt lovendringen vil ha på sakene mot hans klient:

– Det jeg frykter med dette er at man lager et regelverk fordi man mener noen er skadelige for samfunnet og omdefinerer reglene slik at utilregnelige likevel kan bures inne. Det er også en fare ved at et slikt vedtak fattes parallelt med straffedom, sier Grape til Dagbladet.