Helse Nord inviterer til dialogmøte i Hammerfest 27. september. Her skal helseforetaket først møte helsefaglig personell fra hele fylket. Deretter slippe politikere, journalsiter og andre til. Helse Nord avviser at det er åpnet for å reversere flykutt i Finnmark.

SVs Anita Håkegård Pedersen er en av mange lokalpolitikere i Alta som har engasjert seg for å beholde begge flyene ved ambulansebasen i Alta. Nå setter hun og  et tilnærmet samlet politisk miljø i Finnmark sin lit til at det skal være mulig å snakke Helse Nord og helsemyndighetene til «fornuft».

– Det er ingenting som tilsier at Helse Nord vil endre standpunkt når det gjelder omorganiseringen av ambulanseflytjenesten, heller ikke på bakgrunn av møtet i Hammerfest, sier kommunikasjonssjef i Helse Nord, Siw Sandvik.

I praksis betyr det at basen i Alta og Kirkenes i framtiden vil ha kun ett fly hver. Den ene av to fly ved basen i Alta vil bli «vekslet inn» med et jetfly stasjonert i Tromsø, noe Helse Nord hevder vil gi en markant bedre tjeneste totalt sett, og at Finnmark til tross for kuttet vil opprettholde en god ambulansetjeneste.

– Hva er vitsen med møtet i Hammerfest dersom vedtaket allerede er fattet og står fast? Kommer Helse Nord til Hammerfest for å forklare finnmarkingene at de ikke vet sitt eget beste når de protesterer så heftig?

– Selvfølgelig ikke. Vi ser at det er behov for å forklare omorganiseringen enda bedre enn det vi til nå har klart. Vi ønsker å legge fram fakta, og vil bruke våre fagfolk til å forklare hvorfor dette blir bra. Fra Helse Nords side kjenner vi oss ikke igjen i bildet som eer skapt av framtidig flyambulansetjeneste i Finnmark. Saken er presentert på en måte som har gjort at den er kommet ut av alle proposjoner. Målet med møtet i Hammerfest er å fjerne noe av den utrygghet som er skapt. Vi tror på dialog. Derfor kommer vi til Hammerfest, klargjør Sandvik.