Fredag gikk nestleder Jarl A. Dahle i Alta Ap ut i Altaposten og advarte. Dahle hevdet at «gamle menn fra en annen tid i partiet» nå forsøker å påvirke nominasjonsprosessen gjennom et aktiv spill i kulissene, der både trusler og rykter brukes aktivt.

– Det er åpenbart at det var Gunnar Mathisen det ble siktet til. Jeg har selv opplevd, sett og observert «GM» i aksjon helt tilbake til da jeg startet en politisk karrière i Ap. Oppgjøret Dahle tar er viktig for Ap, sier Kristian Johnsen, tidligere varaordfører for Ap som meldte seg ut av partiet i 2005 og senere inn i SV. I dag er Johnsen ikke politisk aktiv.

– Gammel gubbe

Til Altaposten sier Mathisen, partiveteranen som har ledet Finnmark Ap, hatt ulike politiske verv i Alta kommune og alltid vært sentral i Alta Ap, at noen der ute tilskriver han så mye makt at det hele blir mer humoristisk enn tragisk.

– Jeg er en gammel gubbe på 80 år. Min tid i politikken er forlengst forbi. Den elektroniske utviklingen har passert meg for lengst. Det står ikke til troende at jeg, snart 80 år gammel, og mange vil nok også hevde snart på demensstadiet, skal kunne sitte i min bolig i Spania og styre Ap i Alta og Finnmark. Det er ikke bare å gi meg overnaturlige evner, men er også en fornærmelse mot de som er ledere og aktive politikere i partiet, klargjør Mathisen.

Han underslår ikke at han har sine oppfatninger om både valg av personer og ideologien som bør være styrende for partiet.

– Jeg krever ikke at partiet lytter til meg, men jeg hevder min rett til å argumentere for mitt syn og delta i prosessene. I nominasjonen har jeg åpent sagt at min kandidat er Ulf Tore Isaksen. Når  mitt partilag Østre behandler nominasjonen, og under medlemsmøtet torsdag, er jeg dessverre ikke i Alta. Samtidig er jeg helt sikker på at vi får en god og ryddig behandling, klargjør Mathisen.

– Er jeg gammel?

Tidligere leder av Alta Ap, Bernt Berg, sier at hans navn også trekkes fram når det snakkes i enkelte kretser om udemokratiske prosesser styrt av gamle menn og partiveteraner.

– Jeg er ikke gammel, men en oppegående mann med egne oppfatninger. Det er sårende å bli beskyldt for udemokratisk oppførsel. Jeg har verken i perioden jeg satt som leder, før eller etter, kommet med trusler eller tatt i bruk udemokratiske metoder. Jeg oppfatter dette som et forsøk på å avspore nominasjonsprosessen og gjøre det vanskelig å fremme argumenter i det åpne rom for Ulf Tore Isaksen, påpeker Berg.

– Forsøkte Gunnar Mathisen å påvirke deg og ledelsen av Alta Ap i din periode som leder?

– Arbeiderpartiet skal være glad for Gunnars engasjement gjennom mange, mange år. Han hadde selvsagt ingen påvirkning på styrets beslutninger, og gjorde heller aldri noe forsøk på å ta en slik rolle. Det er en latterlig påstand at en 80-åring skal ha styrt Alta Ap fra Spania, sier Berg og legger til:

– Min ledelsesfilosofi har vært full åpenhet og brede partidemokratiske prosesser. Jeg har stor respekt for Gunnar og hans politiske oppfatninger, men vi er ikke enige om alt det politiske. Når det gjelder min egen rolle så er det vel ingen som har hatt en særlig tøffere nominasjon enn det jeg fikk i kommunevalget to år tilbake.