Astrid Olaussen (18) og Benedicte Lampe (17) understreker at de ikke på noen måte støtter det som har skjedd, eller måten det har blitt kjørt på. Samtidig mener jentene at det er på tide at også de unge blir hørt i debatten om trimmede mopeder. Olaussen har for ordens skyld gått over til å kjøre bil.

– Det er ikke greit å trimme ved å sette på et effektanlegg, eller et 70-kit, men at plomberingen blir fjernet på en 50-kubikker skjønner jeg veldig godt. For det å kjøre uten, er ikke forsvarlig, mener Astrid Olaussen og for klarer:

– Si at du kjører opp Buktabakken. Det skal godt gjøres å komme over 30 km/t. Her har vi begge opplevd at både personbiler og busser har presset oss ut av veien, når de forsøker å kjøre forbi. Det ender med at vi på mopeder går rett i autovernet. Derfor fjerner vi plomberingen, sier hun.

– Vi må stå på bremsene for å ikke bli dratt med av dragsuget av vogntog og busser som presser seg forbi, legger Benedicte Lampe til.

Stor forskjell

Olaussen har fulgt nøye med debatten som har gått på Facebook. Her mener hun det er mange misforståelser ute og går.

– Det er mange som har mistet mopeden sin på grunn av at de har fjernet plomberingen. Effekt-kit og trimsett – det er ikke greit, men å fjerne plombering, burde vært lov, slik at vi kan kjøre forsvarlig for vår egen og andres del. Det er stor forskjell på det å fjerne en plombering, og det å sette på et trimsett for å oppnå unormale hastigheter, sier hun oppgitt.

Ønsker mer hensyn

Olaussen viser til at alle som tar moped-lappen lærer på trafikkskolen at de er myke trafikanter, og bør oppføre seg deretter. Men det avhenger også av at bilister og førere av større kjøretøy viser hensyn.

– Det blir det tydeligvis rett og slett gitt blaffen i, sier hun.

– Politiet burde derfor gått like hardt ut i trafikken ellers, for det er mange av de «harde» trafikantene som skaper farlige situasjoner og oppfører seg like «tullete» som folk mener oss på moped gjør, sier Lampe.

– Men det legges vel mest merke til oss som kjører moped, fordi vi er ungdommer.

At det bare er ungdom på mopeder som lager kvalme vil ikke Olaussen og Lampe være med på. Rett som det er opplever både de, og andre de kjenner, at biler tar en ekstra sprut med spylervæsken når de kjører forbi.

– Det skjer hele tiden. Det finnes selvfølgelig ide som ikke gjør det med vilje, men enkelte gjør det bare fordi det kommer en moped bak.

– Hva tenker dere om at voksne mennesker gjør slikt?

– Det er helt sykt, helt hull i hodet. I verste fall ender det med ulykker og store skader. Alle lærer å ta hensyn til andre trafikanter, men det ser ikke ut til å bety noe, avslutter jentene.