Torsdagens stor-aksjon ved Alta videregående skole førte til en rekke forelegg, avskiltinger og inndragelser, som Altaposten omtalte i går. Fredag morgen kan politioverbetjent Steinar Aas Andersen ramse opp det hele og fulle regnskapet overfor Altaposten:

– Totalt ble 45 kjøretøy kontrollert. 38 av disse ble avskiltet av Statens vegvesen. Av disse har vi tatt inn 30 kjøretøy (29 mopeder/lettmotorsykler og en ATV registrert som traktor, red. anm), som alle var ulovlig trimmet. Disse er tatt i forvaring, sier Andersen.

Kjøretøyene blir sannsynligvis stående i en container i seks måneder, før eier får disse tilbake:

– Alle eiere vil bli tilskrevet nå. De vil få vite at det kommer et vedtak på at deres kjøretøy skal tas i forvaring, og at det gis bruksforbud for en gitt periode. De vil få en forklaring på hva som er bakgrunnen, og gis samtidig anledning til å forklare seg eller komme med andre kommentarer. Velger eier å ikke svare, eventuelt at de gir et svar som jurist ikke finner godt nok, så settes vedtaket i kraft. Da beholder vi kjøretøyet i et gitt antall måneder.

Andersen sa i går til Altaposten at det er snakk om å ta mopedene i forvaring i seks måneder.

De åtte kjøretøyene som ble avskiltet men ikke tatt i forvaring hadde ifølge en pressemelding fra Finnmark politidistrikt mindre mangler, og her vil eier kunne få skiltene tilbake ved fremvisning for Statens vegvesen.

Skal sjekkes på nytt

Når det oppgitte antall måneder har gått kan kjøretøyets eier få disse tilbake. Men da i avskiltet tilstand.

– Må disse «avtrimmes» igjen?

– Ja. Alle kjøretøy er avskiltet, og når foravaringstiden er ute må de møte hos Statens vegvesen og framvise at kjøretøyene er innenfor regelverket.

Politioverbetjent Steinar Aas Andersen. Foto: Tom Skoglund

– Rimelig ekstremt

I tillegg til å ta kjøretøyene fra ungdommene, ble det skrevet ut en rekke forelegg:

– 28 forenklede forelegg ble skrevet ut. 9 på bakgrunn av endring av ytelse (trimming og andre modifikasjoner på kjøretøyet, red. anm), tre fikk forenklet forelegg grunnet feil på skiltet og 16 fikk forelegg for begge disse forholdene. En person fikk også beslaglagt førerkortet, dette på bakgrunn av forhold fra sist helg og helga før det, sier Andersen.

– Det er snakk om ganske mange forhold?

– Ja, det er et rimelig ekstremt tall. Nå skal jeg ikke si at vi er spesielt overrasket likevel. Vi har vært kjent med at dette har vært et problem. Men nok var nok, og vi bestemte oss for at vi måtte statuere et eksempel ved å følge forskriftene strengt. Dette særlig med bakgrunn i den siste tids hendelser.

Politiet valgte å benytte seg av forenklede forelegg for å unngå at tenåringene skulle få dette på rullebladet, fremgår det av en pressemelding fra Finnmark politidistrikt. Fem av de som ble ilagt forenklet forelegg valgte å ikke vedta dette, disse forholdene blir anmeldt.

Mest positive reaksjoner

Politioverbetjenten forteller at det har vært mange tilbakemeldinger både fra foreldre til mopedungdom, og fra «folk flest».

– Det har kommet noen reaksjoner fra foreldre, jeg føler de fleste viser stor forståelse for at vi ikke kunne ha det slik og måtte reagere. Noen har spørsmål, disse forsøker vi å besvare så godt som mulig. Spørsmål av mer teknisk art henviser vi til Statens vegvesen, som sitter med kompetanse på dette som overgår min. Tilbakemeldingene vi har fått fra befolkningen er stort sett bare positiv, vi har blitt oppringt av folk som takker oss for at de endelig får sove om natta. Det sier litt om hvor ille det har vært, sier Andersen.

– Var det nødvendig å aksjonere på denne måten?

– Ja, vi føler absolutt det. Vi har prøvd i det lengste med enkeltkontroller, både større og mindre. Men vi ser at «de rette», de vi gjerne skulle stanset, de gir gass og stikker av. Vi ønsker ikke situasjoner der vi prøver å kjøre dem fast, fordi de kan forårsake skade på seg selv og på uskyldige utenforstående. Derfor tok vi dem når de sto parkert utenfor skolen. Jeg registrerer at noen mener vi burde gjort det annerledes – til det sier jeg at vi mer enn gjerne tar imot konkrete tips til hvordan vi kan gjøre dette annerledes.