Oppdatert:

– Av alle mopedene vi har sjekket så var samtlige trimmet

25 kjøretøy tatt i forvaring av politiet: – Nedslående!
nyheter

Torsdag morgen slo politiet og Statens vegvesen til mot mopedister og ATV-førere ved Alta videregående skole. Her ble blant annet effekten på kjøretøyene sjekket, for å avdekke ulovlig trimming. Bakgrunnen for aksjonen var en rekke hendelser i Alta i helga, der politiet fikk inn en rekke meldinger om villmannskjøring og herjing med moped/lett motorsykkel og ATV.

Da Mediehuset Altaposten var på stedet torsdag formiddag pågikk kontrollen fortsatt. Men overingeniør Geir Arne Vian i Statens vegvesen kunne fortelle om nedslående resultater:

– Av alle mopedene vi har sjekket til nå, så var alle trimmet.

25 kjøretøy tatt i forvaring

Ifølge politioverbetjent Steinar Aas Andersen var 16 mopeder / lettmotorsykler sjekket da Altaposten snakket med han litt før klokka 13.00.

– Av disse 16 er 14 nå tatt i forvaring hos oss. Disse vil bli levert tilbake til eier om seks måneder. De to siste er avskiltet, og her må eier fremvise kjøretøyet for Statens vegvesen før han/hun får skilt på kjøretøyet igjen.

– 16 av 16 er foreløpig tatt for ulovlig trimming. Hva tenker du om det?

– Det er nedslående. Og vi har fortsatt 14 kjøretøy igjen å sjekke. Er treffprosenten den samme, så vil vi få ganske mange kjøretøy i politikjelleren i tiden framover, sier Andersen.

I 15-tiden har Andersen oppdaterte tall, 25 kjøretøy er blitt eller blir tatt i forvaring i kjelleren på lensmannskontoret.

Han legger til at de som blir tatt for ulovlig trimming får et forenklet forelegg på 4.200 kroner. I tillegg premieres hvert oppbrettede skilt med 2.000 kroner (halveres til 1.000 kroner om samme person får forelegg for ulovlig trimming).

– Vi har tidligere sagt at nok er nok, og at vi har sett oss nødt til å bruke paragrafene i loven for det de er verdt. Nå kan det godt være at noen av de som er tatt har kjørt pent og pyntelig, men det har lite å si når kjøretøyet de fører er trimmet ulovlig. Kjøretøyet regnes for å ikke være i forsvarlig stand, og det er ikke godt nok.

– Har dere fått reaksjoner på at dere tok denne storkontrollen ved en skole, og ikke ute langs veiene – og sånn sett «rammer» også dem som kjører pent?

– Vi har fått slike reaksjoner, ja. Men erfaringsmessig er det slik at ungdommene forsøker å stikke av når vi står oppstilt og tar kontroll. Derfor har vi gjort det på denne måten, og aksjonert mot Alta vgs, sier Aas Andersen.

Han legger til at det er gjort ett førerkortbeslag i sakens anledning.Så seg lei på herjingene

Altaposten var i kontakt med innsatsleder Karen Julie Eira hos politiet på stedet. Hun forteller at aksjonen kommer som en direkte konsekvens av en stadig verre kjøreatferd hos mopedister / ATV-førere:

– Dette er en direkte reaksjon på kjøreatferden i Alta som vi har sett siste måneder, men spesielt siste uke. Atferden som vises er uakseptabel, sier Eira til mediehuset.

– Det er ikke overraskende at vi påtraff så mange trimmede mopeder her nå. Ut fra det vi har sett i trafikken i Alta i det siste så er vi ikke overrasket, sier hun.

Politioverbetjent Steinar Aas Andersen.  Foto: Tom Skoglund

Kan være svært farlig

Ifølge overingeniør Geir Arne Vian hos Statens vegvesen er enkelte av mopedene målt på «tredemølla» til å oppnå 90 kilometer i timen. Det er det dobbelte av hva fartssperra er satt til.

– Disse er konstruert til å gå i 45 kilometer i timen. Kanskje tåler de opp mot 60. Men om en slik moped kommer i 90 kilometer i timen og fører må bråbremse, da har vi en potensielt livsfarlig situasjon. Når vi vet at de i tillegg kjører med veldig grove dekk, så sier det seg selv at det kan oppstå meget skumle situasjoner, sier han.

Slik gjør de det

Vian forteller at trimming av mopedene typisk foregår ved å modifisere på sykkelen:

– For eksempel kan du skifte tannhjul bak, akkurat som når du girer på en vanlig sykkel vil et mindre tannhjul gi mer fart. Eksospotta byttes for å gi mer effekt. De putter på større dyser. Du kan koble om på elektronikken for å fjerne turtallssperren. Mye kan gjøres for å modifisere mopedene, for å trimme disse. Og det virker som at ungdommene i Alta er flinke til dette, sier Vian.

– Er du overrasket over at så mange mopeder viser seg å være trimmet?

– Jeg er mest overrasket over at foreldrene lar sine unge kjøre på mopeder som er så hardt trimmet. Det overrasker meg.

Synes ikke noe om aksjonen

En av de som fikk mopeden sin sjekket torsdag var Rose Romsdal. Hun er kritisk til aksjonen:

– Jeg skjønner jo at politiet føler de må aksjonere mot dem som herjer, men det er dårlig gjort at de kommer på skolene og tar alle under en kam. Hvorfor drar de ikke rundt på kveldene og tar verstingene, spør hun.

Romsdal sier at mange trimmer mopedene sine for ikke å få problemer i bakkene:

– De fleste har trimmet moped, men det er for å slippe å kjøre så sakte opp bakkene at man er til hinder for annen trafikk, sier hun.

Har du tips eller innspill i sakens anledning? Ta kontakt med journalisten på 952 31 456 for en uforpliktende prat.