Det gjør lokallagsleder Per Martin Ovesen i Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) stolt. Fra før av er det kjent at kommunedøgn og næringsdøgn gir fin relasjonsbygging, men for tiende gang fikk også veteranene litt av en opplevelse for 13 deltakere,

Ovesen var sammen med Sigurd Pedersen frontfigurer for treffet, som Knut Malin sto for den praktiske tilretteleggingen av med leir og fisking. Alle bodde hos Roger Johnsen på Nedre Stengelsen og historiene fra veteranenes utenlandsopphold var mange og viktige.

STORTRIVDES: To bergensere i Alta som er veldig fornøyd, Halftan Larsen og John Inge Vetsnes Foto: Privat

Mange sliter

– Det er ikke til å legge skjul på at mange som har tjenestegjort ute har slitt med stress i ettertid. For meg personlig, og for mange av de andre med episoder fra utenlandsopphold man helst skulle ha vært foruten, betyr slike samlinger svært mye. Dette er rett og slett terapi, kameratstøtte på høyt nivå, som mange medlemmer trenger for å kunne bearbeide en del inntrykk, sier Ovesen.

Forsvaret stiller etter hvert veldig bra opp med hjelp til veteraner som sliter med stressmestring etter utenlandsopphold.

– Det er eget stressteam stasjonert på Bardufoss og vi er flere som får hjelp derfra til å komme oss videre, sier han. I år deltok det folk med erfaring fra utenlandstjeneste i Libanon, Bosnia og Afghanistan, i tillegg til folk fra spesialkommandoen og innsatsstyrkene til Forsvaret.

– Det var en som hadde på en laks som slet seg, ellers ble beholdningen av fisk fra onsdag til søndag en skarve sjøørret, smiler Ovesen. Strålende fornøyd med arrangementet som foregikk fra Øvre Stengelsen Fiskecamp, der veteranene kunne velge om de ville bo i lavvo, telt eller innomhus.

BRUKER ELVA: For tiende gang var lokalforeningen vertskap for veteraner i Altaelva.– Ren terapi, sier Per Martin Ovesen i NVIO. Foto: Magne Kveseth

Kameratskapet

De fleste kommer for å oppleve elva, fiske, kameratskapet og den vakre naturen. Det ble også muligheter til å oppleve Tirpitz-museet og ta båten opp elva i regi av Hans Ulrik Wisløff, forteller Ovesen.

På lørdagskvelden var det stor grillfest, og flere lokale veteraner med familiene kom innom. Da benyttet Per Martin Ovesen muligheten til å dele ut NVIOs hederstegn i bronse til Kjetil Opgård, Erling Kristensen, Roger Blomkvist, Oddbjørn Pedersen, John Einar Pettersen og Vidar Mjøen for sin innsats i lokalavdelingen.

Ovesen forteller at han var sanitetssoldat i Libanon i 1981 til 1982. I sommer deltok han på treff for hele troppen han var en del av på Bæreia i Kongsvinger og der fikk han møte igjen 11 av sine medsoldater fra tida i Libanon.

– Vi var 38 i troppen, ni har gått bort av ulike årsaker, om det skyldes sykdom eller annet vet jeg ikke. Den episoden som har preget meg, og som ga meg store problemer 25 år etter tjenesten, dreide seg om en gruppe PLO-soldater som skulle angripe en israelsk post, men hvor en gikk på en mine, mens to andre tok flere av oss nærmest som gisler, forklarer Ovesen åpent.

HEDRET: Utdeling av NVIOs hederstegn ved Per Martin Ovesen og Sigurd Pettersen, til Kjetil Opgård, Erling Kristensen, Roger Blomkvist, Oddbjørn Pedersen, John Einar Pettersen og Vidar Mjøen. Foto: Privat

Ettervirkninger

Selv måtte han være klar til å «ta ut den ene palestineren», hvis han fikk ordre om det. Men det endte heldigvis godt der og da, men så kom altså ettervirkningene med full tyngde. Under årets fiskecamp fikk han treffe igjen sin tidligere sjef fra tjenesten i Libanon, Kåre Granå.

– Han har utmerket seg blant annet med å gå fra Nordkapp til Lindesnes både sommer og vinter, sier Ovesen.  Som understreker at han nå får hjelp av at Forsvaret yter mye til veteranene, etter flere års kamp med sin egen tidligere arbeidsgiver og med trygdesystemet.

Har blitt hjertebarn

Bare Alta arrangerer noe liknende og det får de støtte til fra NVIO sentralt

– Vi er blitt et slags hjertebarn for dem, sier Ovesen.

– Nå gleder vi oss til å komme tilbake neste år, ble det uttalt fra en bergenser. Stor takk til alle i Alta!