Mangler du dette, blir kjæledyret i verste fall avlivet

– Mange er ikke er klar over hvilke regler som gjelder for innførsel av kjæledyr til Norge.

ALT PÅ PLASS:Selv på korte dachsturer må du passe på alt er på plass. Denne dachsen oppfylte alle krav om innførsel.   Foto: Mattilsynet

MULIGE BLINDPASSASJERER

Leishmaniose: Alvorlig sykdom hos hund, katt og menneske.

Tungeorm: Parasitt som setter seg i nese og svelg hos hund, katt, rev og andre rovdyr. Smitter til menneske.

Brun hundeflått/husflått: Kan overføre sykdomsfremkallende bakterier, parasitter og virus mellom dyr og mennesker.

Fransk hjerteorm: Parasitt. Gir alvorlig sykdom hos hund.

Antibiotikaresistente bakterier: Langt mer utbredt i andre land enn Norge. Smitter enkelt mellom dyr og mennesker.

Rabies: Kan ta to uker til seks måneder før symptomene blir synlige. Dyret kan smitte mennesker og dyr før det viser tegn til å være sykt.

Revens lille dvergbendelorm: Parasitt som lever i tarmen til hund. Smitter til menneske.

Kilde: Mattilsynet

nyheter

Sist fredag gjennomførte Mattilsynet og Tollvesenet kjæledyrkontroller av alle biler og reisende på seks av grensestasjonene i Nord-Norge. Selv om mange hadde alt på stell, var det et par som ikke hadde fått med seg hvilke lover og regler som gjelder.

Totalt ble 35 kjæledyr ble kontrollert. Av de kontrollerte, ble to norske og fire utenlandske hunder avvist på grensa. En norsk og to utenlandske katter ble også avvist. Alle på grunn av manglende pass, chip eller dokumentasjon på behandling mot revens dvergbendelorm.

Dersom det blir oppdaget dyr som papirene ikke er i orden på, er det ifølge Anne Døsen flere reaksjonsmuligheter.

– Ett alternativ er å sende dyret tilbake til landet det kom fra, noe som forutsetter at dette landet vil ta imot dyret. Et annet alternativ er å sette det i karantenestasjon. Siste mulighet er avliving, sier Anne Døsen, fagrådgiver i region Nord i Mattilsynet i en pressemelding fra mattilsynet i Nord-Norge.

Og det er særlig turistene som bommer.

– Vi ser at det er mange turister som ikke er klar over hvilke regler som gjelder for innførsel av kjæledyr til Norge. Nordmenn har blitt flinkere til å huske på chip, vaksiner og pass. Selv om du bare skal på en kort handletur over grensa må du ha alt av vaksiner og dokumentasjon på plass, sier Døsen.

KONTROLL: Kjæledyrkontroll på grenseovergangene i Nord-Norge.  Foto: Mattilsynet

Dette gjelder

Ifølge Mattilsynet er det et par ting alle som reiser med kjæledeggen må tenke på.

– Blant annet skal hunder som innføres til Norge fra Sverige ha eget EU-pass, chip og de skal være behandlet hos veterinær mot revens dvergbendelorm. Kommer du fra Finland behøver du ikke behandle med ormekur, men dyret skal være vaksinert mot rabies, skriver de.

– Et stort ansvar

En del av arbeidet til Mattilsynet er også forebyggende arbeid.

Ved siden av kontrollen, informerte de reisende om farene ved å ta med seg blant annet gatehunder hjem til Norge.

– Det er stadig flere som tar med gatehunder fra land i Sør- og Øst-Europa. Helsestatusen på norske kjæledyr er veldig god, men import kan føre til at den blir redusert. Det er ikke forbudt å ta med seg gatehunder eller andre kjæledyr inn i Norge når de har papirer og vaksiner i orden, men med det følger det også et stort ansvar. Faren for at parasitter og bakterier blir med som blindpassasjerer, er absolutt til stede, sier Døsen.