– Takk for innrømmelsen

Trine Noodt er glad for at fylkets Høyre-topp bekrefter at beredskapen i Alta er for dårlig.

VIKTIG BEKREFTELSE: Venstres Trine Noodt tror advarselen fra Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen om at folk i Alta lever i falsk trygghet med tanke på akuttilbudet, kan åpne øynene også for helseminister Bent Høie.  Foto: Hanne Larsen

nyheter

Venstre-politikeren applauderer at en så sentral politiker som Frank Bakke-Jensen i regjeringspartiet Høyre nå bekrefter at beredskapen er alt for dårlig i Alta, som er en by med over 20.000 innbyggere.  Dagens akuttberedskap vil ikke sikre innbyggerne sykehushjelp innen rimelig tid om det skulle handle om liv og død.

– Helseminister Bent Høie, Frank Bakke-Jensen og resten av regjeringspartiet har møtt kravet om sykehus og akuttilbud i Alta med at pasienter med livstruende skader og sykdom med dagens ambulansetjeneste vil nå sykehus nærmest øyeblikkelig. Nå sier Bakke-Jensen at folk i Alta lever med falsk trygghet, og at det kan skje at det ikke er noe ambulansefly i Alta når minuttene teller, påpeker Noodt.

– Innrømmelse

Hun er overrasket over innrømmelsen, som hun mener forsterker bildet av at folk i Alta ikke bør føle seg trygg om noe alvorlig skulle skje. Noodt tror Bakke-Jensens innrømmelse kan bidra til at helseministeren tar tak.

– Fakta, bekreftet av helsemyndighetene, er at ingen andre byer i Norge med samme befolkningsgrunnlag er i nærheten av Alta når det gjelder avstand til sykehus. Alta er i en ekstrem negativ særstilling, og derfor er kampen for å få omgjort vedtaket om å kutte ett av to ambulansefly på basen i Alta noe av det viktigste jobben for oss lokalpolitikere. Det er ikke bare viktig for Alta, men endringene rammer resten av Finnmark minst like hardt, sier Venstre-politikeren og legger til:

– På direkte spørsmål har jeg så langt vært ærlig nok til å si at det har vært overraskende lite støtte fra Høyre, inkludert Bakke-Jensen, for å sikre ambulanseflyberedskapen. Spørsmålet er om Bakke-Jensen og Høyre nå vil ta kampen sammen  med oss?

Hun beklager dersom hun har videreformidlet falsk trygghet fra helseforetaket om flyberedskapen i Alta.

– Dersom de to flyene i Alta ikke gir trygghet for å komme raskt til sykehus, er det svært alvorlig. Det er to fly her for å takle samtidighetskonflikt, men står det ene flyet bare til pynt og det andre opptatt med andre oppdrag, er det all grunn til å slå alarm.