– Kunst om selvmordsbombing på en skole, det er for drøyt!

Gigantisk kunstverk splitter byen. Politikere ber ordføreren beordre fjerning.

SELVMORDSBOMBENDE RYPE: Denne bombebærende rypa (ringet inn) ble for drøy kost for Raymond Londal (V). Rut Olsen (Frp) mener flere elementer er over kanten. Kunstneren fnyser av det hele.  Foto: Rolf Edmund Lund

nyheter

Det gigantiske kunstverket graffitikunstnerne Anders Sunna og Linda Aslaksen har laget på veggen til Alta ungdomsskole har skapt store reaksjoner. Rut Olsen (Frp) mener kunstverket bør males over, mens Raymond Londal (V) helst ser graffitibildet fjernet eventuelt kraftig modifisert.

– Det har provosert meg veldig og jeg blir enda mer provosert jo mer jeg tenker på det. Jeg liker ikke at den rypa eller dua har et stort bombebelte rundt halsen og at den kvinnen har et slør over ansiktet som kan minne om en muslimsk kvinne. Jeg synes bilde er et slags symbol på terror og dette bildet må også virke støtende på alle muslimer, sier Frp-Olsen til Altaposten.

– Men ungdom spiller voldelige spill og ser voldsfilmer, hvorfor synes du bildet er så støtende?

– Det er foreldrenes ansvar å se til at barn og unge ikke spiller eller ser voldsfilmer – og dette kunstverket kan man ikke skjerme seg mot, for det står der og barn vil se og møte det i hverdagen. Verden er grusom nok som den er i dag og da skal man ikke vise slike symboler på terror som dette bildet gjør, synes jeg.

Les svaret fra kunstner Anders Sunna lengre ned i artikkelen: – Vil politikerne ha en diktaturstat?

PROVOSERT: Rut Olsen (Frp).  Foto: Bjørn Hildonen

Olsen, som først uttalte seg til NRK om saken, mener det store kunstverket nå må fjernes.

– Kommunen må se til at dette fjernes, for det har flere grusomme symboler, mener Olsen.

– Hva med alle de som synes det er fint og kult kunstverk?

– Jeg synes også det er et fint kunstverk, for det er veldig godt laget, men det inneholder masse elementer med for eksempel denne fredsduen eller rypa med dynamittbelte rundt magen som jeg synes er skummelt at barn skal se.

– Hva med alle de som som ikke tolker det som terror, slik du gjør?

– Det er selvsagt opp til hver enkelt å tolke det slik man vil, og jeg skjønner at kunst kan tolkes på ulike måter, men jeg liker ikke den fæle symbolikken som dette kunstverket har.

UKOMFORTABEL MED PLASSERINGEN: Raymond Londal (V).  Foto: Jarle Mjøen

Også Raymond Londal (V) reagerer kraftig. Han mener kunstnerne burde vært fått strengere rammer å forholde seg til:

– Jeg synes personlig kunsten er helt grei, uttrykket er fint og det har et klart budskap. Men så er dette et offentlig bygg, en skole, for barn. Det skal være et inkluderende bygg for alle. Da blir kunstverket upassende. Som jeg forstår det har det blitt gitt noen få kriterier, man har sagt at det ikke er greit med blod eller henging. Men kunst der tema er selvmordsbombing, på en skole, det synes jeg blir altfor drøyt. Dette burde helt klart vært avklart på forhånd at ikke var greit, sier Londal.

Han mener en slik avklaring ville kommet på plass om kommunen hadde hatt et eget, offentlig utsmykkingsutvalg.

– Hadde de fått og godkjent en skisse, og om kunstnerne deretter forholdt seg til skissen, så ville det vært greit. Selv om man i et slikt utvalg skal være romslige og rause, og gjerne utfordre en del ting, så har man her fått altfor frie tøyler. Dette med bakgrunn i hvor kunstverket er plassert – på en ungdomsskole, der en tredjedel av elevene kommer rett fra barneskolen.

– Legger ikke du med dette opp til sensur?

– Nei, dette er ikke sensur. I eller på offentlige bygg, der det brukes offentlige penger for å skape offentlige tjenester, så skal også kunsten ha en folkelig forankring. Politikerne er representanter for folket i denne anledningen, og for min del er det selvmordsvinklingen – bombepakken på dua/rypa – upassende å ha på en skole.

Londal har i en mail utfordret ordfører Monica Nielsen (Ap) rundt spørsmålet, hvor han ber om en debatt rundt hvordan offentlige bygg skal dekoreres (se ordførerens svar nederst, red. anm).

Lina «Zina» Aslaksen og Anders Sunna står bak det enorme graffitikunstverket som splitter byen.   Foto: Reiulf Grønnevik

Graffitikunstner Anders Sunna legger overfor Altaposten ikke skjul på at han lar seg provosere over de provoserte politikerne:

– Når de ønsker å modifisere eller fjerne et slikt kunstverk, så er det absolutt et forsøk på sensur. Jeg kommer aldri til å verken modifisere eller male over dette verket. Og jeg må minne om at kunstverket fortsatt vil eksistere, under malingen, dersom politikerne vedtar å male over dette. Skal kunstverket fjernes må det hakkes vekk, sier Sunna.

Han mener det er farlige holdninger som bobler til overflaten fra blant andre politikerne Olsen og Londal:

– Vil de ha en diktaturstat? Det tror jeg ikke så mange ønsker seg. Men det er faktisk slik at når politikere går løs på kunst eller kunstnere, da er man på tynn is. For dette er det ytterste av ytringsfriheten. Om man som politiker begynner å røre rundt og sette grenser for ytringsfriheten, da bør man vudere å finne seg en annen jobb, sier Sunna.

Uten å si det rett ut trekker kunstneren paralleller mot det som foregikk i Nazi-Tyskland fram mot og etter utbruddet av 2. verdenskrig:

– Alle kan ha ulike tanker om kunst, det er selvfølgelig lov. Men om man som politiker vil hindre folk fra å tenke fritt eller ytre seg gjennom kunst, så er det ikke bra i det hele tatt. Politikerne må aldri få kontrollere hva vi skal få uttrykke, se på, reflektere over eller tenke. Historien har vist hvordan det går når politikerne vil kontrollere folks tanker, sier Sunna.

– Rut Olsen mener det finnes terrorsymboler her, og at kunsten blant annet kan støte muslimer. Hva tenker du om det?

– Det finnes ingen muslimske symboler her, kvinnen med dels tildekket ansikt er en moderne, kvinnelig noaid med et stykke tøy med det samiske flagg foran ansiktet. Anledningen er at det samiske flagg feiret 30 år i går. Dette har ingenting med muslimer å gjøre, og jeg mistenker at Olsen og hennes meningsfeller egentlig ser et stort, samisk kunstverk som de provoseres av, og deretter leter etter andre ting som man kan bruke for å få det fjernet.

– Raymond Londal mener rypa med bombevest gjør at selvmordsbombing er et tema – og synes slikt ikke hører hjemme på en skolevegg. Hva tenker du om det?

– Først, så er overhodet ikke selvmordsbombing et tema her. Videre må man spørre seg hvorfor dette skal være upassende på en skolevegg? Det er jo nettopp på skolene vi lærer ungene og ungdommene opp, her skal vi bygge imot fordommer, lære dem til å bli individer som tenker og reflekterer selv. Et slikt verk gir mulighet til å påvirke og skape diskusjoner, det kan være et verdifullt bidrag. Om slikt er "upassende", så vil jeg utfordre Londal på om han synes det er upassende med internett på skole-PCene? For med datamaskiner koblet til internett er man kun et par klikk unna bilder og video av det mest brutale som finnes her i verden.

– Det bør også nevnes at det ligger endel humor i bildet. Frykter man at rypene skal begå selvmordsangrep, så må jeg minne om at det skal litt til før de klarer å få på seg bombevester og gå til angrep. Om man vet hvordan rypa låter, nesten som "kapow, kapow", så blir kanskje humoren litt tydeligere, sier Sunna.

BØR FÅ STÅ: Tor Helge Reinsnes Moen er uenig med politikerduoen Olsen/Londal.  Foto: Reiulf Grønnevik

Kulturleder Tor Helge Reinses Moen i Alta kommune er glad for at kunstverket skaper debatt. Han vil ikke at bildet skal fjernes.

– Det er opp til politikerne å diskutere hva de vil gjøre, men jeg synes ikke bildet er et symbol på for eksempel terror, så dette var sterke ord fra Olsen. Kunstneren Anders Sunna har selv sagt at rypa med bombebeltet er et symbol på miljøet og at vi må ta vare på naturen før det går galt eller at bildet viser samiske- eller andre kulturer som undertrykkes og at vi må ta vare på hverandre, så det er opp til en hver enkelt å tolke det på sin måte. Jeg synes ikke det viser eller oppfordrer til terror. Bildet er et innslag i verden hvor det foregår fryktelig mye galt – på flere plan, sier Reinses Moen, som sier verket er en gullgruve for skoleverket.

– Jeg synes kunstverket er flott og det er jo en gullgruve for skolen som kan ta det videre med å diskutere etiske problemstillinger i undervisningen.

Kulturskolerektor Bjørn Roald Mikkelsen synes politikerne heller skal bruke tid og energi på å finne penger til maling:

– Skolens front trenger sårt maling, så dette er noe hun heller burde bruke tid å finne penger til. Kunstverket er flott og jeg er også glad for at det skaper debatt. Hun (Olsen, red. anm) må gjerne tolke det som hun vil. I kulturskolen ser jeg daglig masse kunstverk som også har sterk symbolikk og jeg synes ikke vi skal drive med sensur av kunstnere og kunstverk. I popmusikken synger man daglig om drap og voldtekt og dette kan vi jo ikke sensurere.

IKKE PROVOSERT: Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap).  Foto: Jarle Mjøen

Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) avfeier i utgangspunktet henstillingen fra Raymond Londal (V) og Rut Olsen (Frp), om å ta umiddelbare grep for å fjerne eller modifisere kunstverket. Dette også fordi kunstneren Anders Sunna og flere av hans verk allerede er en del av pensum for skoleelevene ved ungdomsskolen:

– 9. trinn har den provoserende kunsten hans som tema. Så om utfordringen fra Londal og Olsen kommer fordi man ønsker å "skåne" ungdomsskoleelever, så må man se på pensum også.

– Londal mener kunsten er ok, men at plasseringen på en skolevegg blir feil. Hva tenker du om det?

– Kunsten til Sunna provoserer, det er ikke noe nytt. Og vi vil følge debatten. Men som saken står nå ser jeg ikke noen grunn til å løfte saken inn på det politiske sakskartet. Verket skal være ferdig først i morgen, da vil vi ta det nærmere i åsyn. Men i utgangspunktet er jeg veldig åpen for at vi skal kunne dekorere offentlige bygg også med innslag av provoserende kunst.

– Også dersom det er snakk om kunst som kan tolkes som selvmordsbombing og terror?

– Nå skal det sies at jeg ikke er noen belest kunsttolker, men jeg tolker ikke kunsten dit. Jeg tenkte verken på selvmordsbombing eller terror da jeg så kunstverket, sier Nielsen.