– Man føler seg litt fortapt i en slik situasjon, forteller Laila Johansdatter Kjølnes fra Maze.

Sist onsdag opplevde hun alles mareritt: Da mannen reiste seg fra stolen, tok han seg om brystet, før han mistet bevisstheten og falt om på gulvet.

Her ble han liggende og var umulig å få kontakt med.

Mannen ønsker ikke å bli omtalt med navn.

– Alt gikk veldig fort. Jeg husker jeg forsøkte å ta kontakt, men ut over at han pustet var det ingen respons, forteller Kjølnes og synes det fortsatt er uhyggelig å snakke om.

I all hast ringer hun 113.

– Jeg får vite at vi er heldige. AMK tar med en gang kontakt med den lokale førstehjelpsgruppen vi har i Maze, ellers hadde vi måttet vente på hjelp fra enten Kautokeino eller Alta.

– Fra det jeg legger på røret, gikk det ikke lang tid før tre fra korpset sto på døra, klare til å hjelpe, forteller Kjølnes.

Hyller hjelpekorpset

Kjølnes er redd for hva som kunne ha skjedd i mellomtiden, dersom førstehjelpsgruppen ikke hadde vært så snar med å komme til unnsetning.

De frivillige i Mazes førstehjelpsgruppe. Foto: Privat

– De tok seg av alt, mens vi ventet på ambulansen. Ikke bare mannen min, men de sørget for at også jeg hadde det bra mens det sto på. De er helt fantastiske. Vi er så heldige her i Maze som har så flotte folk som stiller opp, roser hun.

– Takk og pris for at vi har en egen førstehjelpsgruppe.

Lailas mann ble utskrevet fra Hammerfest sykehus fredag kveld.