Den riktig store laksefangsten uteble riktignok for ordfører Monica Nielsen og hennes gjester på ordførerdøgn i Altaelva.

– Men vi har fått mange grillse, sier ordføreren.

Da ordføreren gikk igjennom aktuelle kandidater, valgte hun et par av de største industrigigantene i Norge. Gjester fra ABB og Norsk Stål har dermed vært å finne ved elvebredden de siste to dagene. I tillegg hadde ordføreren invitert Finnmarksløpet som hadde med konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Jan-Frode Janson.

– Dette er store, fremoverlente og viktige aktører i Norsk næringsliv, forteller ordfører Monica Nielsen.

Ikke hviledøgn

Mellom fiskinga har gjestene fått presentert Alta kommune og kommunens nye prosjekter.

– I Alta er folk innovativ og uredd, store oppdrag og arrangementer er aldri umulig – bare en ekstra utfordring, mener Janson.

SpareBank 1 Nord-Norge er en av hovedsamarbeidspartnerne til Finnmarksløpet.

Industrigiganter

ABB er et verdensomspennende selskap som har virksomheter i over 100 land. I Norge har ABB avdelinger over hele landet – men ikke i Alta.

– ABB er store på forskning og utvikling. I forbindelse med det nye omsorgssenteret som skal bygges Alta, er ABBs utvikling av it-baserte hjelpemidler innenfor helse og omsorg noe av det vi kan samarbeide om, forteller Håvard Devold, Group Vise President i ABB.

– Målsettingen er å kunne møte «eldrebølgen» med teknologi og hjelpemidler, slik at eldre kan bo hjemme lengre, forklarer han.

– Vi trenger flere samarbeidspartnere til disse prosjektene og Alta kommune er absolutt aktuell, sier han, og legger til at Alta gir et friskt inntrykk.

Norsk stål AS har elleve avdelinger i Norge, men ingen nord for Harstad.

– Vi har ikke noen konkrete planer per i dag, sier Tom H. Larsen, administrerende direktør i Norsk Stål.

– Men om det blir en etablering, er Alta det opplagte stedet, sier han.

Norsk Stål ble i 2015 kjøpt opp av Leif Hübert AS og er den største stålgrossisten i Norge. Hübert er en ivrig laksefisker og har fisket i Altaelva ved flere anledninger.

Trekker beslutningstakere

Tor Erland Nilsen hos ALI mener det er muligheten til å få fiske i Altaelva som ofte trekker beslutningstakere fra de store selskapene til Alta.

– Alta kommune har fått tildelt to soner i fire døgn (8 kort). Dermed kan ordføreren og kommunen bruke Altaelva  som næringsutviklingsarena og bli kjent med de rette folkene, sier Nilsen.

– En viktig arena

VIKTIG ARENA: Altaelva er en perfekt arena for relasjonsbygging, mener Håkon Nilsen.

Bruker elva bevisst.

Håkon Nilsen på Fagtrykk Idé as har i en årrekke brukt Altaelva til å knytte forretningskontakter i og utenfor Alta.

– Til dette formålet er Altaelva en perfekt arena, hele settinga blir mye mer avslappet og mindre formelt, forklarer han.

Stort nettverk

Gjennom kontakter som blant annet har blitt knyttet ved elvebredden har Nilsen fått et stort nettverk over hele landet.

– Jeg tror det er enklere for bedriften å bli tatt i betraktning ved eventuelle tilbudsrunder om de som tar beslutningene kjenner menneskene bak, gode relasjoner og erfaringer er viktig for beslutningstakerne, mener Nilsen.

Nilsen mener også at ALI må krediteres for samarbeid og deres bidrag til næringsutvikling i kommunen.

– Jeg har nok kanskje utfordret systemet noen ganger, men ALI har alltid vært profesjonelle og ytt god service når man har vært kunde i elva, medgir han.

Må være konkurransedyktig

Ifølge Nilsen må bedriften, selv med gode relasjoner, være konkurransedyktige. De siste årene har grafisk bransje vært gjennom store endringer. De store trykkeoppdragene sendes ofte sørover eller ut av landet.

– Vi må gjøre en god jobb og levere i forhold til pris, kvalitet og innen fastsatt tid – vi må hele tiden sørge for å være konkurransedyktige, fastslår han.

Ikke like ivrig å fiske

Nå har Nilsen overlatt styringa av bedriften til Paul Håkon Nilsen, dermed blir det han som får hovedansvaret med må følge opp foretningsforbindelsene i årene som kommer.

– Jeg skal selvfølgelig hjelpe til der jeg kan, men jeg er ikke like ivrig med fiskinga som jeg var tidligere, fastholder Nilsen.

– Men jeg prøver å få til en tur eller to i elva hvert år, sier han.