– Herlig å gå fra brakke til slott

På Nyvoll har Grieg Seafood satt standarden til lands og vanns.
nyheter

– Jeg har sluttet å kjøre hjem i arbeidsuka. Hvorfor skal man dra hjem når man kan bo på hotell, sier Vidar Espedal.

Akvateknikeren, eller «lakserøkteren» på godt norsk, fra Kviby er en av dem som har kortest vei til jobb av de 18 fast ansatte på Grieg Seafood Finnmarks Alta-base på Nyvoll. Mens han fyller kaffe over på kannene inne i det flotte kjøkkenet i avdelingens nye signaturbygg på Nyvoll, leter han etter et beskrivende uttrykk for hva som er det beste med å ha fått oppdrettsnæringens flotteste basebygg.

– Glede! Rett og slett glede. Vi har gått bra brakke til slott. Det betyr «alt» for motivasjonen. Alt er snudd opp-ned. Her er det så mye tumleplass at man enten kan være sosial eller trekke seg tilbake etter arbeidstid. Det er så flott, stråler Espedal.

Gjør ting ordentlig

Over 10 millioner kroner har oppdrettsselskapet brukt på å flytte landbasen på Nyvoll fra brakker til et flunke nytt bygg. Onsdag var det offisiell åpning, men bygget har vært brukt i to måneder allerede. Her bor arbeidsgjengen som grever, eller konger, om man skal bruke Espedals retorikk:


  • Ni soverom med TV og eget bad. Her bor de ansatte når de har arbeidsuke.
  • Stort oppholdsrom med kjøkken
  • Møterom og kontorer
  • Relaxavdeling med badstue
  • Trimrom
  • Verksted og lager

SJEFENE: Willy Johansen, Roy Tore Rikardsen og Roger Karlsen har styringen med drifta i Finnmark og Alta. Onsdag var det fest da nybygget åpnet.  Foto: Vidar Kristensen

– Dette er en næring i vekst, og vi ønsker å vise at vi gjør ting på på en ordentlig måte, som er trygt og godt for alle. Med nybygget ønsker vi å fortelle til folk at vi satser på de ansatte og ønsker at de skal ha det bra på jobb, sier teknisk leder Willy Johansen.

Ble billigere og bedre

Det er Verte som har tegnet det som er blitt et signaturbygg for den vesle bygda Nyvoll. Det første utkastet viste et mer komplekst og dyrere bygg, men i samarbeid med entreprenøren, Byggmester Bengt Andersen AS, er designet justert slik at bygget er blitt billigere, mer firkantig og enklere å vedlikeholde.

FORENKLING: Slakterisjef Roger Pedersen i Grieg Seafood slår av en prat med prosjektleder Olav Nilsen hos Byggmester Bengt Andersen, som sterkt bidro til at bygget ble både praktisk, lett å vedlikeholde og lett å utvide.  Foto: Vidar Kristensen

– I tett samarbeid med byggherre og arkitekt fikk vi forenklet designet fra å ha tak i ulike høyder og utstikksverandaer. Det er blitt mer firkantig, men fordi vi har brutt opp fasadene med bruk av tre og steniplater er det blitt et veldig fint bygg, som også er enkelt å utvide, opplyser prosjektleder Olav Nilsen hos byggmesteren.

Regiondirektør Roy Tore Rikardsen mener man på sett og vis ikke hadde noe valg; Grieg måtte bla opp for å sikre arbeidsfolket levelige forhold.

– Etter hvert som det ble flere ansatte tvang nytt bygg seg fram. Når de er ei uke på og ei uke av så ønsker vi ikke at de skal dra på jobb og bo i brakker. De er her halve livet, og da må de også trives på jobb, sier Rikardsen.

Mye fritid

Områdeleder Roger Karlsen har holdt til i disse brakkene siden 2008. Det har aldri vært noe stort problem å rekruttere ansatte til basen, i og med at den ligger bare fem mil fra Alta, men med moderne lokaler tror han attraktiviteten vil øke ytterligere.

HOTELL: Driftsleder Kai Roar Strand og områdeleder Roger Karlsen viser fram det ene av ni soverom som disponeres av de ansatte. Hvert rom har naturligvis eget bad.  Foto: Vidar Kristensen

– Det er viktig at vi har fasiliteter som gjør fritida her ute mer meningsfylt, for vi har mye fritid. Det er ti timers arbeidsdager, så hvert døgn har 14 fritimer. I perioder på året er det også mindre å gjøre enn i andre perioder, og det kan bli lange dager hvis det har vært en kort dag på sjøen, beskriver Karlsen.

Noen gjør som Espedal, og bruker det flotte turterrenget rundt Nyvoll, andre foretrekker å slappe av på rommet, mens andre er sosiale og sitter foran den gedigne TV-en i stua. Eller de gjør litt av alt.

– Vi er med og setter en standard for hele næringa med dette bygget. Vi skaper store verdier her ute, så det skulle bare mangle at vi får litt tilbake. Nye fasiliteter er en kjempegod motivasjonsfaktor, for oss som jobber her, sier Karlsen.

Store verdier

Fra landbasen betjener akvateknikerne tre lokaliteter i Korsfjorden, de eneste Grieg Seafood har igjen i Altafjorden. Lokalitetene har vært i bruk siden tidlig på 90-tallet, og fungerer fortsatt helt utmerket, følge Karlsen. Hver har en maksimal tillatt biomasse på 2700 tonn. Det vil si at det aldri kan stå mer enn 2700 tonn laks på lokaliteten. Dette har gitt et samlet slaktevolum på 25.000 tonn de siste ti årene, ifølge regiondirektør Roy-Tore Rikardsen. De neste årene vil det årlige volumet øke til nesten 4000 tonn. Med laksepriser på rett under 70 kilo gir det en bruttoverdi på 250-300 millioner kroner. Årlig.

Ifølge Karlsen skjer dette samtidig som man tar vare på helsen til Korsfjorden.

– Prøvene som tas av myndigheter og uavhengige selskaper viser at bunnen i fjorden er helt upåvirket av oppdrettsnæringen. Det forteller oss at vi fôrer riktig og at strømforholdene i denne fjorden er gode for å drive oppdrett, sier Karlsen.

Lokalitetene ligger ytterst, midt i og innerst i fjorden. Grieg veksler på å brakklegge dem, slik at det alltid står fisk i minst to lokaliteter. Dette er et område som verken har hatt rømming eller sykdomsutbrudd av noe særlig alvorlighet i sin levetid. Sannsynligvis blir de tre lokalitetene de eneste Grieg vil ha i Altafjorden omtrent til evig tid.

– Alta er vel ikke den fjorden vi ser den store ekspansjonen i, og det er heller ikke mange lokaliteter det er mulig å ta i bruk, bemerker Rikardsen forsiktig.

Handler lokalt

Med den gradvise fraflyttingen og forgubbingen av østsiden av fjorden de siste tiårene er det nå begrenset hvor mye Grieg kan handle superlokalt. Men butikken i Korsfjord forsyner i alle fall basen med bensin og diesel, og Karlsen sier de har fokus på å handle det de kan i Alta.

– Mat, klær, verktøy og fôrslanger handles lokalt. Vi står for en betydelig verdiskaping og vår virksomhet legger igjen ganske mye i lokalsamfunnet, fastslår Karlsen.


  • Grieg sysselsetter 230 mennesker i Finnmark i 180 årsverk. Alta har 60 prosent av dette, med rundt 100 årsverk i kommunen.