Fant biltyv i badstua

17 timer etter dramatisk politijakt ble biltyven skremt ut fra familien Rasmussens mobile badstue. Politiet: – Ergerlig å vite at vi var så nær.

GJEMTE SEG: Etter nærmere 17 timer på rømmen kom biltyven ut fra den mobile badstua, hvor han kan ha ligget helt siden biljakten ble avsluttet natt til mandag. Hunden Bamse reagerte på lukta, og skremte liv i den sovende biltyven – som deretter stakk til skogs.   Foto: Tom Skoglund

nyheter

Tre av de fire personene som befant seg i den stjålne bilen tilhørende Alta kommune ble gjort rede for i løpet av den timelange, dramatiske biljakten søndag kveld. En kom seg av bilen i Alta sentrum og stakk avgårde, to hoppet av i fart på Holstsletta på Aronnes. Alle de tre ble pågrepet rimelig kort tid etter av politiet.

Men sistemann, sjåføren, fortsatte den ville ferden på egenhånd, opp Holstbakken, ut på Sandfallet og til hoppbakken, hvor han vrengte bilen ned bakken. Etter å ha kjørt seg fast, halvveis nedi unnarennet i hoppbakken, stakk mannen av til fots.

En politibetjent så mannen ta til venstre inn i skogen, nedenfor unnarennet. Flere politibetjenter var på utkikk etter mannen på Aronnes i timevis etterpå, men da søket var resultatløst fryktet man at mannen kunne være over alle hauger.

Men i virkeligheten sprang han ikke langt.

Markerte på badstua

En av de aller nærmeste naboene til hoppbakken er familien Rasmussen. De ante ingenting om dramaet som utspant seg bare noen hundre meter unna rekkehusleiligheten deres natt til mandag.

– Vi leste jo om saken i Altaposten på mandag, og skjønte at det hadde vært action i nabolaget, men tenkte ikke mer over det, forteller Thomas Rasmussen.


Da kona Johanna kom hjem fra jobb 16.30 mandag – over 17 timer etter at politiet hadde mistet biltyven av syne, slapp hun ut hunden Bamse, som vanlig.

– Hun virket veldig interessert i badstua. Snuste på den og begynte å bjeffe veldig. Jeg gikk bort og tok i døra, men der var det låst fra innsiden, forteller Johanna.

Hun gikk inn i huset igjen, og like etter kunne hun se en mann komme ut av badstua.

– Han stakk avgårde mot et jorde, bak der Mesta holder til. Thomas tok hunden med og fulgte etter, samtidig som vi kontaktet politiet.

POLITIET PÅ STEDET: En politipatrulje dro ut for å jakte etter biltyven i området Sandfallet, etter at Thomas og Johanna ringte inn tipset. Etter det resultatløse søket dro patruljen til familien for å sikre spor i den mobile badstua. Her peker Thomas ut retningen tyven forsvant.   Foto: Tom Skoglund

Turen gikk over jordet. Thomas forteller at han holdt god avstand, omkring 40 meter på det knappeste. Men da biltyven gikk inn i skogholtet opp mot Sandfallet valgte han å avbryte.

– Jeg visste jo ikke om han var bevæpnet, ruset eller på annen måte ustabil. Så når det ble vanskelig å se han innimellom trærne, avbrøt jeg forfølgelsen og gikk hjem igjen, forteller han.

Mannen hadde ifølge Johanne Rasmussen på seg blå dongeri, kraftige fjellsko som så ut til å være «tråkket på føttene» og uknyttet, samt en rutete, to-farget jakke.

KORT LØPETUR: Etter å ha tatt seg ned unnarennet har biltyven muligens fulgt en sti som går gjennom skogen og rett til familien Rasmussens mobile badstu.  Foto: Montasje - Alta kommunes hjemmesider / Tore Johansen

En politipatrulje rykket ut som følge av meldingen fra Rasmussen, og det ble søkt i området både oppe på og nedenfor Sandfallet. Politiet fant ikke mannen.

Etter å ha avsluttet søket fikk familien Rasmussen besøk av en patrulje, som sikret bevis inne i den vesle badstua.

Her hadde mannen lagt igjen ei jakke, noen mynter, noe som på avstand kunne se ut som små verktøy og flere nøkler som kan antas å stamme fra tyveriet på rådhuset. Men det savnede ordførerkjedet var ikke å se her.

– Kanskje han har slengt det fra seg her i skogen? Eller gjemt det for å kunne komme tilbake å hente det? Det kan fort være det blir en tur i skogen her bak, med hunden, utover ettermiddagen. Kanskje man finner kjedet, sier Thomas og humrer.

Politioverbetjent Steinar Aas Andersen.  Foto: Arkiv

Etter at biltyven kom seg ned unnarennet på hoppbakken tok han til venstre, inn i skogen. Betjenten som sto igjen på toppen av hoppbakken så at hans kollega kom springende ut fra motsatt side av sletta, omkring et minutt senere, forteller leder ved ordensavdelinga, politioverbetjent Steinar Aas Andersen.

– Betjenten nede på sletta så han ikke selv, og søk resulterte ikke i funn. Vi er fortsatt på leting etter mannen, og ønsker tips, sier Andersen.

– Det ble etter dette gjort et omfattende søk i skogen. Jeg vet ikke om vi var ved badstua til familien Rasmussen, men det kan være vi var her og sjekket badstua før mannen hadde kommet hit. Han kan ha ligget og trykket i skogen, for så å senere ta seg til badstua. Det vil vi ikke få svar på før han blir avhørt, sier Andersen.

– Det må være ergerlig?

– Selvfølgelig er det ergerlig å vite at vi var så nær. Og hadde dette vært i Tromsø, så ville han vært tatt. Her ville man kunne hente inn en hundpatrulje, så hadde det nær sagt bare vært å «henge i tauet til man står på mannen». I Alta må vi låne hunder fra privatpersoner, det gjør det hele litt vanskeligere.


Her endte biljakten

Biltyver kjørte utfor hoppbakke med politiet hakk i hæl.

Andersen bekrefter overfor Altaposten at det ble funnet noe tyvgods i badstua, som stammer fra tyveriet ved Alta rådhus. Det er ikke tvil om at det var biltyven som overnattet i badstua.

Politiet er også ferdige med sine granskninger rundt bilen i hoppbakken. Forsikringsselskapet overtar dermed, og skal blant annet ordne med å få fjernet bilen.

ENDTE HER: I unnarendet nedenfor hoppbakken endte den ville ferden.  Foto: Tom Skoglund