Tok seg inn i 30 kontorer – stjal nøkler til «alle» kommunens bygninger

– Dette kunne blitt svært dyrt.

TEKNISKE UNDERSØKELSER: Politiets Arnfinn Holst-Olsen var mandag morgen på plass ved rådhuset, for å sikre spor etter herjingene som fant sted her søndag. Her sammen med rådmann Bjørn Atle Hansen. Døra over rådmannens høyre skulder var den som ble brutt opp, ved at låssylinderen ble slått inn.  Foto: Tom Skoglund

nyheter

I natt omtalte vi to tyverier og en påfølgende politijakt som foregikk over store deler av Alta, og som endte i hoppbakken. Mandag har politioverbetjent flere detaljer om biljakten, som blant annet gikk gjennom gågata i Alta sentrum (se lengre ned i artikkelen, red. anm).

Saumfarte kontorene

Det hele startet omkring 19.30 søndag, etter at politiet ble varslet om et innbrudd på rådhuset. Innledende åstedsundersøkelser viste flere tyver, muligens så mye som fire, hadde tatt seg inn på rådhuset ved å bryte opp ei dør bak servicetorget. En låst automatisk skyvedør ble løftet av, og tyvene kom seg inn i området ved Servicetorget.

– De har tatt seg inn i gangen ved rådmannens og ordførerens kontor, og gått gjennom kontorene her. Også andre etasje, der post/arkiv samt lønn og regnskap holder til har blitt rammet, forteller rådmann Bjørn Atle Hansen til Altaposten når vi snakker med han på formiddagen.

I 14.30-tiden forteller Hansen at han selv mistet en ipad og en laptop, som fortsatt ikke er kommet til rette. Det samme gjelder ordførerkjedet  – som fortsatt er sporløst forsvunnet fra ordførerens kontor.

Ifølge leder ved ordensavdelinga, politioverbetjent Steinar Aas Andersen, viser en opptelling tatt mandag formiddag at minst 30 kontorer har blitt utsatt for tyvenes herjinger:

– Vi snakker samlet sett om store herjinger på mange kontorer. Etterforskningen foregår forstatt, så vi er ikke helt sikre på hva som er fysisk stjålet. Det er meldt om iphoner og ipads, så vel som annet datautstyr – og rundt 50 nøkler.

ROTET GJENNOM SKUFFER OG SKAP: Tyvene var tilsynelatende på jakt etter lett omsettelige verdier – samt nøkler til diverse kommunale institusjoner og kjøretøy.  Foto: Reiulf Grønnevik

Det ble tidlig klart at omkring 50 nøkler manglet, flere av disse tilhørende skoler, barnehager, eldresenter og andre institusjoner, med samlede verdier for flerfoldige millioner i potensielt omsettbart gods.

Meldingen om de mange manglende nøklene gjorde at politiet satte ekstra trøkk på saken:

– Det blir på et tidspunkt klart at tyvene satt på nøkler til alt som er av kommunale bygg og kommunale biler. Dette gjør at det blir satt i gang en stor aksjon fra vår side. Man kan bare tenke seg hva som ville hendt om så mange nøkler hadde havnet ute i det kriminelle miljøet. Utgiftene til å bytte låssylindre på bygninger og biler ville blitt svære, og sjansene for flere innbrudd er store. Vi så raskt at det var svært viktig å få stanset tyvene. Dette kunne blitt svært dyrt, sier Andersen.

Samlet sett vil kostnadene for storsamfunnets del beløpe seg på flere hundre tusen kroner (se nederst i artikkelen, red. anm).

Kolliderte

Mens åstedsundersøkelsen på rådhuset pågår på søndagskvelden kommer en ny melding inn, om at et annet kommunalt bygg, på Jørginasletta, har vært utsatt for innbrudd. Det blir også klart at tyvene har fått fatt i en kommunal bil, en Toyota Verso.

Bilen blir etterlyst og omtalt i media. Som følge av dette kommer det inn flere tips. På Kronstad kommer en patrulje tilfeldigvis over bilen.

– Vår patrulje svinger inn ved Storengveien, på vei til kommunens bygning på Jørginasletta, og møter den etterlyste bilen. Patruljen snur og starter etter i høy hastighet. Idet de svinger ut på E6 kommer en tredjeperson i bil og det oppstår et sammenstøt. Vi mister den etterlyste bilen av syne som følge av dette, forklarer Andersen.

Mens patruljen på Kronstad håndterer ulykken tar en annen politipatrulje oppstilling øverst i Buktabakken.

– Her kommer den etterlyste bilen kjørende i høy hastighet. Vi signaliserer om at den skal stanse, men i stedet kjører bilen bak politibilen, inn i noen kantsteiner og forbi patruljebilen. Som følge av dette punkterer venstre framdekk.

SPORSIKRING: De to teknikerne jobbet utover mandag formiddag med å sikre spor på rådhuset.  Foto: Reiulf Grønnevik

Biljakten videre foregår i høy hastighet, mens den etterlyste bilen kjører «på felgen»:

– Jakten går inn mot Komsa skole, nedover det som blir Bossekopveien og inn krysset ved Mekonomen. Her fortsetter de opp Kirkebakken, på gang- og sykkelbanen forbi Bossekop kirke og rett ut på E6. Vis á vis Karl Johnsens vei svinger biltyvene inn på gang- og sykkelbanen her, og inn ved Scandic hotell, forteller Andersen.

– Deretter kjører bilen inn i gågata. Vi får opplysninger om at en person hopper ut og stikker av. Denne personen har vi kontroll på nå.

Den heftige biljakten fortsetter gjennom gågata:

– Patruljen som kjører får beskjed om å forsøke en forsettlig påkjørsel, der vi bruker egen bil for å stanse bilen. Det blir gjort et forsøk på dette utenfor Alfa Omega, uten å lykkes. Farta er lav på dette tidspunktet, men da det er folk i gågata, blant annet utenfor Barila, velger vi å ikke gjøre flere forsøk på å stanse bilen her.

Jakten fortsetter dermed mot universitetet, videre ned den asfalterte gang- og sykkelbanen Husmorskolebakken mot Aronnes.

– På Holstsletta hopper to stykker av bilen i fart. En betjent hopper av patruljebilen og får pågrepet de to, mens sjåføren fortsetter jakten på den stjålne bilen, gjengir politioverbetjenten.

LANDA PÅ KULEN: Tross god hjelp fra gravitasjonen kom ikke tyvene seg helt ned unnarennet i hoppbakken.  Foto: Tom Skoglund

Bilføreren fortsetter av gårde, med patruljebilen på hjul etter. Turen går opp Holstbakken.

– De kommer ut ved Elevheimen, her svinger bilen ut mot Sandfallet, mot hoppbakken. Vel framme ved hoppbakken svinger bilen rett ned unnarennet, forklarer Andersen.

ENDTE HER: I unnarendet nedenfor hoppbakken endte den ville ferden.  Foto: Tom Skoglund

Politibetjenten velger – naturlig nok – å ikke svinge etter.

– Betjenten starter mot Aronnes, med håp om å treffe på bilen her. Men idet han snur, ser han at bilen ikke kommer ned på sletta. Da går han ut, ser over kanten og observerer at bilen står plantet i unnarennet. En person springer ned unnarennet og tar til venstre, sett ovenfra.

Betjenten forsøker å springe etter, men biltyven er forduftet.

– Denne personen er nå etterlyst, vår prioriterte oppgave er å finne tak i denne personen. Vi vet hvem dette er av både navn og utseende, men per nå vil vi ikke gå ut med noen formell etterlysning.

– De tre andre, en kvinne og to menn, er tatt inn til politiet. Kvinnen er fraktet til psykiatrisk behandling på Åsgård. Hva de to mennene forklarer vil jeg vente med å si noe om, sier Andersen til Altaposten.

Store verdier

Politioverbetjent Andersen sier til Altaposten at politiets materiell ble lettere skadet. Politibilen som kolliderte på Kronstad er kjørbar, men har fått noen skader på siden og bak. Den andre patruljebilen fikk skader under forsøket på å stanse fluktbilen i gågata.

STORE MATERIELLE SKADER: I tillegg til å herpe flere kontor på rådhuset, ble også fysiske gjenstander ute i bybildet ødelagt. Blant annet var bommen ut til Sandfallet – og ifølge politiet flere andre bommer – kjørt gjennom med stor fart, noe bildelene på stedet vitnet om.   Foto: Stian Sætermo

Felleskapets kommunale verdier ble utvilsomt mye hardere rammet. Mye materiell ble ødelagt eller skadet på rådhuset og ved eiendommen på Jørginasletta, der tyvene herjet rundt på jakt etter nøkler og tyvgods.

TYDELIGE SPOR: Biljakten gikk også på veier som til vanlig er forbeholdt gående, som her, langs gang- og sykkelbanen ved Alta kirke.  Foto: Kita Eilertsen

Status på den kommunale bilen er ikke kjent for øyeblikket, men den har utvilsomt fått store skader, både under biljakten – der det ble kjørt forferdelig hardt med bilen – og under den ville turen ned unnarennet i hoppbakken. I tillegg er en rekke bommer og andre fysiske gjenstander blitt skadet. Blant annet har biltyvene rast gjennom bommen som skal hindre kjøring ut på Sandfallet, mot hoppbakken. Vår reporter på stedet så store mengder bildeler liggende ved en kraftig bøyd bom. Også ved kirka lå det bildeler, får vi fra en annen av våre reportere.