Ordførerkjedet borte etter frekt tyveri

– Sørgelig. Det har stor historisk verdi.

STJÅLET: Ordførerkjedet som for tiden bæres av Monica Nielsen (Ap) var blant det som ble stjålet i søndagens frekke innbrudd ved rådhuset. Kjedet er fortsatt sporløst forsvunnet. Rådmann Bjørn-Atle Hansen hadde mandag besøk av politiets Arnfinn Holst-Olsen, som sikret spor etter innbruddet.  Foto: Arkiv / Tom Skoglund

HØYTIDELIGE ANLEDNINGER: Altas ordførerkjede er sporløst forsvunnet. Her er Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) sammen med kong Harald, under seminaret Villaksen i nord i Alta.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

nyheter

Til sammen over 30 kontorer ved Alta rådhus ble saumfart av tyver, på jakt etter omsettbare verdier og nøkler, under det frekke innbruddet søndag formiddag. Innbruddet resulterte i en biljakt over hele Alta, og endte i hoppbakken.

Rådmann Bjørn Atle Hansen gjør mandag i 14.30-tiden opp status overfor Altaposten:

– Det meste av nøkler, men ikke alt, er funnet igjen. Vi vet også at mye av tyvgodset er funnet, men at noe fortsatt er på avveie, deriblant laptop og ipad som disponeres av meg. Dette er ikke kommet til rette foreløpig.

– Var det sensitive opplysninger eller eventuelt verdier i det som lå lagret på disse?

– Nei, her lå det lite spennende. Vi lagrer ikke sensitive ting på maskinene, sier rådmannen.

Kjedet borte

Også ordfører Monica Nielsen mistet ting i det frekke tyveriet. En telefon som forsvant har kommet til rette. Men ordførerkjedet, som også ble stjålet, er fortsatt på avveie:

– Ordførerkjedet er forsvunnet. Det er sørgelig, kommenterer rådmannen.

– Jeg ser ikke for meg at dette kan være særlig lett å omsette. Så hva de har tenkt når de har tatt dette, det aner jeg ikke.

– Hva koster et slikt?

– Vi snakker fort flere titalls tusen. Men kostnaden er en ting. Noe annet er at dette er en gjenstand med stor historisk verdi. Jeg er usikker på hvor gammelt kjedet er, men det er gammelt, sier Hansen.

– Ingen verdi for dem

Ordfører Monica Nielsen synes det er trist at kjedet er borte:

– Dette kan ikke ha noen som helst verdi for de som har tatt det. Jeg håper selvfølgelig vi får dette tilbake. For Alta kommune så har dette kjedet stor affeksjonsverdi. Det representerer Alta kommune, det har vært i kommunen i mange, mange år. Og mange ordførere har brukt dette gjennom tiden.

– Blant de som har brukt det ved siden av deg er din mor, Eva Nielsen. Gjør dette det ekstra sårt for din del?

– Dette er veldig trist på grunn av at dette er noe mange ordførere før meg har benyttet. Laila, Geir Ove, min mor og mange før dette. Det er denne verdien, der ordførerkjedet går fra en ordfører til en annen, som betyr noe. Pengeverdien er overhodet ikke viktig her, sier Nielsen.

Nielsen forteller at tyveriet vil bli et tema på morgendagens kommunestyremøte. Tyveriet har allerede satt sitt preg på dette møtet:

– Dagen i dag har bare vært et eneste stort kaos, ingen har fått produsere noe som følge av dette. Men vi skal få gjennomført møtet likevel.

– Tyveriet vil selvfølgelig bli et tema politisk framover. Vi må se på rutinene våre, hvordan vi kan sikre oss bedre. For eksempel skjedde tyveriet på et tidspunkt på døgnet der alarmen ikke var tilkoblet, dette må vi se nærmere på, sier Nielsen, som avslutter med en henstilling til tyvene:

– Jeg henstiller at tyvene kommer tilbake med kjedet.

Roser politiet, men...

Rådmann Bjørn Atle Hansen roser politiet for innsatsen i etterkant av søndagens tyveri:

– Politiet var raskt på pletten, og det virker som at de har gjort sitt ytterste for å få oppklart saken. Mange var ute og lette etter innbruddstyvene i går, og i dag har vi hatt to teknikere her, som har gått gjennom rådhuset. Jeg har ingenting å utsette på jobben som er gjort. Men jeg ser samtidig at det er i minste laget med ressurser hos politiet, sammenlignet med størrelsen på byen. Når slikt skjer, så ser vi at det kan være for knapt med ressurser, sier han.

Gjennomgår sikkerheten

Hva angår sikkerheten på rådhuset vil rådmannen og hans stab gå grundig gjennom denne nå.

– Vi har alarm på rådhuset, men denne var ikke tidsaktivert da innbruddet skjedde – midt på formiddagen søndag. Men vi ser at vi er sårbare. Mulig vi må investere i ytterligere sikkerhetstiltak, sier han.

Rådmannen er glad både gjenstander og mesteparten av nøklene er kommet til rette. Men han konstaterer likevel at det hele er blitt en dyr affære for både kommunen og for forsikringsselskap:

– Innboet har vi ganske høy egenandel på, her vil vi neppe få noe hjelp fra forsikringsselskapet. Men bilen har vi selvfølgelig forsikring på, som vil utløses. Det mest kostbare for oss er likevel tjenesteproduksjonen vi har gått glipp av. Samlet sett har mange ansatte vært hindret fra å gjøre jobben sin, mens etterforskningen har pågått på kontorene.

– Det kunne likevel blitt dyrere, om ikke nøklene hadde blitt funnet?

– Ja, det er klart. Vi måtte ha skiftet alt av låser på institusjonene. Det ville blitt veldig kostbart, sier Hansen, og legger til at han foreløpig ikke har noe kostnadsestimat for skadene innbruddstyvene gjorde.