Her endte biljakten

Biltyver kjørte utfor hoppbakke med politiet hakk i hæl.

  Foto: Marthe Karoline Olsen

nyheter

Søndag kveld i 19.30-tiden kom det inn melding til Finnmark politidistrikt om et innbrudd på rådhuset i Alta. Det skulle bli starten på en hektisk kveld for politiet.

– En patrulje rykket ut til rådhuset, og det ble startet med åstedsarbeid. Mens dette pågår så melder en annen kommunal ansatt om at et annet kommunalt bygg har vært utsatt for innbrudd, og i den forbindelse viser det seg at en bil er stjålet, forklarer operasjonsleder Sverre André Opdahl.

Mange tips

En bil, av typen Toyota Verso, er tatt, og politiet går ut med etterlysning på twitter, en melding som blir omtalt i media og som spres på sosiale medier. Operasjonsleder Opdahl forteller at de får inn godt med tips om bilen.

– Vi får inn jevnlige tips fra publikum. Men så kommer vi helt tilfeldig over bilen, kjørende langs E6. Bilen velger å ikke stanse, til tross for at patruljen gir signal, og som følge av dette starter vi forfølgelsen.

HAVNET MIDT I BILJAKT: Sjåføren av Mercedesen som smalt inn i en politibil på Kronstad søndag kveld er her i samtale med de to betjentene som satt i patruljebilen.  Foto: Vidar Kristensen

Like etter at forfølgelsen tar til på Kronstad, kolliderer politiet med en personbil, etter at politibilen slik Altaposten forstår det ikke overholdt vikeplikt samtidig som bilføreren i den andre bilen ikke klarte å svinge unna.

Et vitne Altaposten har snakket med sier politiet opptrådte hensynsløst, Opdahl vil ikke si noe om dette:

– Hva angår trafikkuhellet ble ingen skadet, etter hva jeg har fått melding om. Men i og med at vi har vært involvert i et trafikkuhell så kan jeg ikke kommentere dette ytterligere. Saken meldes inn som den skal, ikke minst skal Spesialenheten varsles på korrekt måte. Men det jeg kan si er at alt er loggført her, sier Opdahl.

Slapp unna

Kollisjonen fører til at biltyven slipper unna. Politiet mottar flere tips om hensynsløs kjøring, sosiale medier koker og lokalavisa mottar flere tips fra folk som har observert bilen og reagerer på kjøringen.

– Bilen kjører rundt omkring i Alta, mens vi jakter etter den, sier operasjonslederen.

Altaposten er gjort kjent med at det skal ha vært kjørt stygt i boligfelt, langs gang- og sykkelbaner, og på private eiendommer. På et tidspunkt eksploderer minst ett av dekkene på bilen:

– Deler av biljakten foregikk mens biltyvene kjørte på felgen, bekrefter Opdahl.

LANDA PÅ KULEN: Tross god hjelp fra gravitasjonen kom ikke tyvene seg helt ned unnarennet i hoppbakken.  Foto: Tom Skoglund

Jakten ender rundt 22.45 i området Sandfallet. Med politiet hakk i hæl forsøker tyvene å kjøre ned hoppbakken.

– Jeg vil si at vi var i forfølgelse helt fram til de kjørte utenfor, sier operasjonslederen.

Bilen havner utenfor, og blir stående dønn fast i unnarennet.

– De som befant seg i bilen forsøker å stikke av til fots. To personer er nå pågrepet, og vi er på jakt etter en tredje person, som er sett løpende fra kjøretøyet, sier Opdahl til Altaposten like over midnatt.

Han har ikke fått tilbakemelding om at de tre i bilen ble skadet som følge av utforkjøringen.

– Dette er kjenninger av politiet. Vi følger saken videre utover natta, og vil jobbe med fullt trøkk inntil alle mistenkte er tatt. Vi er selvfølgelig glade for at de tre ikke har kjøretøy lenger, da biljakten var... vel de kjørte rundt uten mål og mening, og vi er glade for at vi fikk stanset den. Skulle bare ønske det skjedde tidligere, da vi møtte dem på Kronstad, sier operasjonslederen.

Saken følges videre opp mandag.

– Vi skal gå gjennom flere åsted og gjennomføre undersøkelser her. De pågrepne er/blir satt i arrest, og avhøres når det er tid for det, sier han.