Styret i Finnmark legeforening har 16.06.16 fattet følgende vedtak:

Finnmark Legeforening har forståelse for at Helse Nord ønsker å styrke beredskapen på Svalbard og styrke luftambulansemiljøet i Tromsø. For å oppnå dette foreslår Helse Nord å fjerne et fly fra Finnmark og erstatte det med et jetfly i Tromsø. Finnmark legeforening kan ikke se annet enn at forslaget er primært økonomisk motivert.

I Strategidokument – «Ambulanseflytjenesten 2019- Helseforetakenes Nasjonale Luftambulansetjeneste ANS» – presenteres flere forslag til fremtidens struktur for luftambulansetjenesten. Forslaget som Helse Nord nå har foretrukket, får i dokumentet en kritikk som er helt i tråd med responsen fra Finnmark:

"En ulempe er at et jetflys positive egenskaper ikke fullt ut kan utnyttes i et operasjonsområde med mange kortbaner. En annen ulempe er at det blir mindre beredskap og kapasitet til å fly på kortbaneflyplasser."

Finnmark legeforening stiller seg derfor undrende til at Helse Nord som motsvar på den massive kritikken fra Finnmark hevder at endringene vil både «bedre beredskapen og være et kvantesprang for pasientsikkerheten».

Som Finnmarkssykehuset skrev i sitt høringssvar til Helse Nord, bør det nevnes at det i 2015 var 78 oppdrag fra Svalbard mens i samme periode var 1157 oppdrag i Finnmark.

For mange av Finnmark sine kystkommuner er ikke bilambulanse et alternativ grunnet lange avstander og uværsstengte veier. Ved å redusere basen i Alta fra to fly og tre besetninger til ett fly og to besetninger, vil økt sårbarhet både med tanke på personell og materiell være uunngåelig. Konsekvensen vil bli at pasientene som er lengst unna sykehus vil få redusert tilgang på ambulansetjenester.

Jetflyet i Tromsø vil i praksis ikke kunne betjene Finnmark da det kun kan lande ved ett av våre to sykehus. Ved bruk av Jetflyet fra Tromsø, vil man da risikere å tappe Finnmark for pasienter. De pasientene fra Alta og omegn som kunne blitt behandlet ved Finnmarkssykehuset, vil istedet bli flydd til Tromsø.

Finmark legeforening ser det som svært viktig at det opprettholdes kapasitet for ambulansefly til å utføre haste- og akutt-oppdrag i Finnmark. Vi oppfordrer derfor Helse Nord til å løse oppgaven med å styrke beredskapen på Svalbard på en måte som ikke reduserer beredskapen i Finnmark.

Paul Olav Røsbø

Leder Finnmark Legeforening

Paul Olav Røsbø.