Stakk til Alta med nåler i bagasjen

Mossingen Elisabeth Trømborg lot Østfold i «stikken».

STIKKEDAMA: Elisabeth Trømborg sier hun elsker jobben sin og ikke kunne levd uten. 

nyheter

Akupunktur, en 5000 år gammel behandlingstradisjon hvor man stikker nåler rundt om på kroppen, har funnet veien fra Kina via Fredrikstad, Moss og til Alta. Sykepleier og akupunktør Elisabeth Trømborg har nemlig slått seg ned i Nordlysbyen og er klar til å stikke hull på de klassiske mytene om yrket.

– Jeg har vært i Finnmark flere ganger før jeg flyttet hit siden jeg har hatt ei venninne boende i Øksfjord. Det er så fantastisk fint her og jeg trives så godt, sier Trømborg og smiler.

Fra Moss til Alta

Elisabeth drev eget firma med akupunktur i Moss før hun kom til Alta og slo seg ned her. Sykepleierutdanningen har hun tatt i Fredrikstad.

– Nå bor jeg og driver med akupunktur i Alta. Jeg måtte jo flytte hit da jeg traff en mann her, sier hun og ler.

– Det er flere av pasientene som savner meg der nede men det er her oppe jeg vil bli, selv om jeg lurer på å ta en mastergrad til høsten, forteller Trømborg.

ORIENTALSK METODE: Elisabeth sverger til å stikke nåler slik de gamle orientalerne gjør det. Det er den eldste formen for akupunktur. 

Man skiller ofte mellom to hovedtyper akupunktur, den klassiske og tradisjonelle kinesiske akupunkturen og  den medisinske akupunkturen som er basert på teorier innen vestlig medisin.

– Jeg driver slik de gamle orientalerne gjør det, på samme måte, det er den eldste formen for akupunktur. Grunnen til at jeg startet med dette var at jeg så at det var store resultater av behandlingen, forklarer hun.

Skepsis

Flere kan være litt skeptiske til akupunktur, men sannheten er at de i flere land gjerne kombinerer akupunktur med tradisjonell skolemedisin.

– Min mening er at skolemedisin og alternativ medisin kan gå hånd i hånd, og sammen gi et enda bedre resultat for pasientene. I flere land er dette en helt vanlig praksis, og resultatene viser at pasienter med en slik behandling har oppnådd veldig gode resultater.  Det er dessuten mye brukt i idrett også, så det er ingen grunn til skepsis, mener Trømborg.

Et kall eller talent

Trømborg elsker jobben sin og kunne ikke levd uten.

– Jeg vet ikke om jeg kan kalle det talent eller et kall, men jeg vet at jeg ikke kan gjøre noe annet. Dette her er meg. Jeg har jobbet med mennesker siden jeg var 13 år og det er dette jeg er god på. Jeg tror det har med kjærligheten til mennesket å gjøre, og et stort ønske om at folk skal ha det bra, avslutter hun.