Det er noen år siden sist, men lørdag 21. mai sparker Alta Motorsykkel Klubb i gang «rustløserdag» på Lathari. Leder Kjell-Arne Johnsen forteller at de får besøk av en rekke aktører, som skal bidra til å få «ristet i gang» sesongen for MC-førerne.

– Vi inviterer både de som kjører tunge tohjulinger så vel som 125 cc- og mopedførere. Tenåringene er hjertelig velkommen, og vi håper de tar turen bortover til Lathari for å få med seg dette, sier Johnsen.

– Stort sett alle vi som kjører tung MC i dag og som er med i Alta Motorsykkel Klubb har kjørt moped eller lett motorsykkel. Og vi vet at det er de unge som skal overta stafettpinnen, så for dem kan dette bli første møtet med oss «gamlinger». Det jobbes for tiden med å bygge opp et miljø for 125-kjørerne, mer om dette kan vi ta etter hvert, forteller Johnsen.

Dropper foredragene

Johnsen forteller at programmet på rustløserdagen er ganske løst anlagt. Her blir ingen foredrag eller faste punkter på programmet.

– Folk prøver ut det de har lyst til, og snakker med de de måtte ønske.

Blant tilbudet finner vi generelle vedlikeholdstips for motorsykkel, ved Yngve Kristoffersen. Videre skal Stig Furu ta for seg nedbremsing, bremseøvelser og forskjellige konkurranser. Statens vegvesen har meldt sin ankomst, med informasjon om nye sertifikatregler rundt de forskjellige kjøretøyklasser. Politiet er invitert med, for å snakke om generell trafikksikkerhet. Og ambulansepersonell kommer for å blant annet ta for seg ulykker der MC-fører er involvert.

– Svært mye av dette er både viktig og relevant for MC-førere og andre trafikanter. Og det er flere brennaktuelle tema for de som i dag kjører moped eller lett MC og som tenker å fortsette å kjøre sykkel når de blir eldre.

Også foreldre til ungdommer som er på tur til å ta MC- eller mopedlappen kan komme:

– Vi vår besøk av en sensor på MC-oppkjøring, som skal ta for seg både oppkjøring og øvelseskjøring. Så her blir noe også for de som ikke har blitt MC- eller mopedførere ennå.

Oppfriskningsdag

Rustløserdagen er i grunn en greie for alle som har interesse i motorsykkelkjøring, og som kanskje trenger en oppfriskning i kunnskaper som har gått i dvale over vinteren, forteller Johnsen.

– Denne må for ordens skyld ikke forveksles med motorsykkelens dag, som er mer show. Vi har ingen parader eller lignende i tilknytning til rustløserdagen – denne er for å komme i gang igjen etter en lang vinter.