Onsdag trappet flere av elevene opp hos Mediehuset Altaposten for å vise solidaritet mot den nye fraværsgrensen.

Går ut over flere

– Vi ble oppfordret av Elevorganisasjonen til å gå ut i streik mot fraværsgrensa. Slik som det blir nå, går det ut over de som ikke kan få en gyldig legeerklæring av ulike årsaker. Hvis noen er bortreist på idrettsarrangement, eller andre reiser kan de i verste fall ikke få karakterer i norsk eller engelsk – som er nødvendig for videre utdanning. Det synes vi ikke noe om, sier Seline Opgård.

Landsdekkende

Streiken, ledet av Elevorganisasjonen, tok ut omkring 10.000 elever rundt om i landet i går. Sandfallet ble ikke tatt ut, men valgte allikevel å gå ut i streik på eget initiativ.

– Vi i elevrådet på Sandfallet ungdomsskole er ganske sinte på det her. Gjennom den nye regelen blir mange uskyldige ungdommer sett på som skulkere, sier Opgård og Runa Lillegård.

Har dere et forslag til hvordan det burde være?

– Vi mener at grensa skal være sånn for de som faktisk skulker. Men for andre som ikke kommer på skolen av andre grunner, burde det bli gjort på en annen måte, sier Opgård og forteller at de håper å få skolens ledelse i tale.

Slik er den nye fraværsgrensen

«Når alle Norges elever kommer tilbake fra årets sommerferie, vil det være en fraværsgrense i norsk skole som gjør at hvis en elev er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, vil eleven ikke få karakter i faget. Alt fravær vil regnes som skulk inntil det motsatte er bevist.»

Eleven kan likevel få godskrevet fraværet hvis det kommer av følgende grunner, og kan dokumenteres:

  • Helse- og velferdsgrunner

  • Arbeid som tillitsvalgt

  • Politisk arbeid

  • Hjelpearbeid

  • Lovpålagt oppmøte

  • Representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå.

Kilde: Elevorganisasjonen