Antall trafikkulykker med russ er nede på rekordlavt nivå, viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If. På begynnelsen av 2000-tallet var det i gjennomsnitt over 150 ulykker med russebiler og russebusser før 17. mai hvert år, med hele 174 ulykker i 2004. En god nyhet er det da at i fjorårets russetid var tallet helt nede i 83.

– Nedgangen de siste årene skyldes en kombinasjon av at russen selv har økt bevisstheten rundt tryggheten på kjøretøyer og at veimyndighetene har gjort et godt arbeid på området, ikke minst trafikkstasjonene, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

– Det snakkes mye om at russen blir verre, med kostbar feiring, fyll og støyende musikk nattestid. Men trafikksikkerhet blir russen stadig bedre på. Det skal de ha honnør for, sier han.

Gir støtte til russen

I samarbeid med Personskadeforbundet LTN gir If 1.000 kroner til russ som vil betale en sjåfør for å kjøre bussen deres to netter på valgfrie datoer i mai.

– Dette er et bidrag for å bevisstgjøre hvor viktig det er å stille med edru sjåfør på fest. Med ordningen får vi en anledning til å snakke trafikksikkerhet med russ, sier Clementz.