Advarer mot dødelig russeknute

Overlege: – Dette kan få katastrofale følger!

ADVARSEL: Overlege Merete Vevelstad i Folkehelseinstituttet ber russen tenke seg om.  Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix og Privat

Om utregningen vår:
  • Altaposten har kjørt ruta som sto oppført i russeknutereglenes punkt 105.
  • I Midtbakkveien teller vi 16 fartsdumper (18 om vi tar med to som er «flatet ut» grunnet veiarbeid). Deretter passeres én dump i Bossekopveien (ved Komsa skole). Gjennom hele Skoleveien er det til sammen 10 dumper, men russeknuten tilsier kun kjøring inn til Finnmarkshallen/Alta vgs, dermed regner vi med kun syv av disse dumpene.
  • Ved å drikke enten 24 bokser med 0,33 liter øl/rusbrus eller 24 shots á 4 centiliter med 40 prosent sprit, ender man ifølge promillekalkulatorer på nett opp med en promille på opp mot seks (beregnet på en 70 kilos tung person).
  • En spedbygd person (50 kg) risikerer på sin side å få en promille på over åtte.
  • Promillekalkulatorene beregner ifølge overlege Vevelstad et gjennomsnitt for kvinner og menn. Som kvinne vil du dermed måtte regne med å få en enda høyere promille enn det som oppgis her.
  • En 50 kilo tung kvinne som drikker i henhold til vårt eksempel kan ifølge Vevelstad regne med å få over ni – opp mot ti – i promille.
nyheter

Blant årets 150 russeknuter til Alta-russen er det en som – om den gjennomføres i henhold til knuteregelen – kan ende fatalt, får Altaposten bekreftet fra Folkehelseinstituttet.

Denne tilsier nemlig at svært store mengder alkohol skal drikkes på formodentlig kort tid:

«Kjør fra Alta kirke opp forbi Coop og til Komsa skolen, inn rundkjøringen med Bobbo og rundt Alta VGS til finnmarkshallen. Stopp på hver fartsdump og ta en shot med sprit eller drikk en 0,33l øl/rusbrus (det er ikke lov å kjøre videre før alle har drukket opp)»

Russen som gjennomfører denne knuten kan få en «bit av et kart» i russelua.

Les svaret fra russepresidenten nederst: – Dødelig? Åh nei! Da skal denne knuten fjernes!

KORT KJØRETUR, MANGE DUMPER: På den 2,3 kilometer lange strekningen teller vi 24 dumper.  Foto: Google Maps

Vi har kjørt strekningen som står oppført i russeknuten. Kjøreturen røper at russen vil kjøre over 24 fartsdumper. Vi utelater her to dumper som er «flatet ut» grunnet veiarbeid.

Avhengig av kroppsvekt og kjønn, vil alkoholkonsentrasjonen i blodet (promillen) ende på mellom fem og opp mot ti (se utregning i egen faktaramme).

– Glem hele knuten

– Dette er helt forferdelig!

Slik reagerer overlege Merete Vevelstad i Folkehelseinstituttet når hun får lest opp knuteregelen og får opplyst hvor mange fartsdumper, og dermed shots/øl/rusbrus russen må konsumere for å klare knuten.

– Jeg må i høyeste grad advare mot dette. Det kan få katastrofale følger. Glem hele knuten – fjern den fra lista, det er min oppfordring til russen i Alta. som 24 fartsdumper krever, vil gi en livstruende og for de fleste dødelig alkoholforgiftning, til og med godt voksne, kraftig bygde mannfolk, sier hun.

– Det hjelper heller ikke dersom et slikt inntak spres utover noen timer, legger hun til.

Vevelstad påpeker at en spedbygd jente på 50 kilo med et slikt konsum kan ende med en promille på mellom ni og ti. En noe større gutt (65-70 kilo) passerer seks i promille.

– Og allerede ved tre i promille kan det oppstå dødelig forgiftning. Selv om Alta-russen halverer antall fartsdumper som kreves til knuten så vil både jenta og gutten vi her snakker om komme opp i en promille som for mange kan være dødelig, særlig gjelder dette for jenter.

Kan få pusteproblemer

Rent fysiologisk er det en risiko for dødsfall allerede når promillen når opp til cirka tre.

– Og dette er uten at man har inntatt andre berusende stoffer. Med tre i promille kan man få både pustestans og hjertestans. Nærmer du deg fem i promille er det langt over det som anses som dødelig. Med så høye nivåer er sjansen stor for at du ikke klarer å puste selv og for at hjertet stopper.

Pass på hverandre!

Alkohol i store doser er et narkosemiddel, som svekker alle ferdigheter og kroppslige funksjoner. Selv ved langt lavere promillenivå enn tre løper man en risiko for dødsfall:

– Blir du liggende i et uheldig leie, slik at luftveiene hindres, kan det føre til at du kveles, forklarer Vevelstad.

Og om du blir liggende svært full på rygg og du kaster opp – som mange gjør ved høy promille – risikerer du å kveles i ditt eget oppkast. Med nok alkohol i blodet settes nemlig kroppens egne reflekser ut av spill, slik at du – i motsetning til normalt – ikke rykker til eller vrir deg når luftveiene hindres. I tillegg har man en betydelig økt risiko for ulykker ved høy promille.

– Hva skal man gjøre om eksempelvis en slik drikkelek går helt galt og en person slutter å puste?

– Man skal oppføre seg som om det skjer en «vanlig» hjerte- og pustestans. Ring 113, sikre frie luftveier og start med hjerte- og lungeredning umiddelbart. Puster pasienten selv, legg dem i stabilt sideleie, sørg for frie luftveier og hold øye med dem til hjelp kommer. En må for all del ikke forlates sammenkrøket bak i en russebil. For når du er så bedøvet at du blir dypt bevisstløs, da kan du trenge hjelp for å få puste ordentlig. Ved slike nivåer bør man også på sykehus. Alt i alt er det viktig at russen passer på hverandre, sier hun.

Oppfordrer til «lykkepromille»

Overlegen var for noen år tilbake med på å innføre begrepet «lykkepromille». Med rundt én i promille holdes lykkefølelsen ved like, og man beholder samtidig kontrollen.

– Om russen kunne hatt en knute for å holde seg innenfor dette, så ville det vært veldig bra. Det handler om å drikke lurt, sier Vevelstad til slutt.

Kutter knuten

Vi har vært i kontakt med både russepresident Marie Solberg og knuteansvarlig Iselin Hilton, angående knuteadvarselen fra Folkehelseinstituttet.

De to jentene får begge hakeslepp når vi legger fram advarselen:

KNUTEKUTT: Russepresident Marie Solberg, her sammen med russeavisredaktør Jørgen Eikanger, avgjorde umiddelbart at den farlige knuten skal bort.  Foto: Merete Reginiussen

– Oi! Dødelig? Åh nei! Da skal denne knuten fjernes, er den umiddelbare reaksjonen fra russepresident Solberg.

– Vi oppfordrer ingen til å ta 24 shots. Denne knuten skal fjernes, istemmer knutesjef Hilton.

Forlenget ruta

Knuteregelen med «en shot eller øl per fartshump» har ifølge de to eksistert i flere år. 2016-russen gjorde imidlertid en endring, uten å ta helt høyde for konsekvensene.

– Ruta har vært kortere tidligere år, jeg mener det var snakk om fra Komsa skole og til Alta vgs. Vi forlenget den noe (ned Midtbakkveien, red. anm). Vi visste at det ble flere humper, men ante ikke at det ble så mange som dette, forteller Hilton.

– Vi har sett advarslene fra andre steder i landet og ønsket egentlig å være snille. Så vi gjorde alle drikkeknuter valgfrie, slik at man kan ta dem med alkoholholdig eller alkoholfri drikke. Vi ønsker jo ikke at noen skal havne på pumping, eller bli skadd, legger Solberg til.

– Men dere ser at dette kan oppfattes som en oppfordring til å drikke altfor store mengder alkohol?

– Ja, og derfor sier jeg at denne knuten skal bort, den skal fjernes. Vi ønsker absolutt ikke at noen skal bli skadd eller omkomme som følge av russefeiringen, sier Solberg.