Det framkommer etter en ringerunde foretatt av Altaposten der fylkestingsrepresentanter både står åpent fram med sitt standpunkt, men også der flere har valgt å gi sin vurdering uten å stå fram med navn og parti.

– Jeg har respekt for vedtaket i fylkesutvalget og den behandling som skjedde der, men må samtidig medgi at denne saken har blitt en stor belastning på fylkeskommunen. Den representerer et omdømmetap vi må ta alvorlig,  sier Arbeiderpartiets Geir Ove Bakken.

I fylkesutvalget  argumenterte han kraftfullt mot å anke saken, men fulgte likevel gruppa og stemte for. Det har vi fått bekreftet fra flere hold.

Opp som interpellasjon

Opposisjonspolitikerne Trine Noodt (V), Bengt Rune Strifeldt (Frp) og Rut Olsen (Kp) har bedt fylkesordfører Runar Sjåstad sette den såkalte «Bruer-saken» på saksliste til fylkestinget i mai. I dag kom en redegjørelse om saken fra fylkesordføreren hvor han avviser ny behandling.

Fylkesutvalget vedtok å anke tingrettens knusende dom av fylkeskommunen og Alta videregående skoles behandling av en tidligere ansatt. Avskjedigelsen av Bjørnar Bruer var blant annet basert på tre anmeldelser som politiet ikke fant grunn til å gå videre med, og som alle ble henlagt.

– Jeg må innrømme at jeg skuffet over svaret fra fylkesordføreren.  Denne saken kan ikke legges død med fylkesordførerens redegjørelse, og vi som stod bak henvendelsen vil vurdere å ta den inn i fylkestinget gjennom en interpellasjon, klargjør Strifeldt.

Saken er ikke gruppebehandlet av Frp, men overfor Altaposten bekrefter Strifeldt at en samlet gruppe vil stemme for å avslutte saken uten en ny behandling i lagmannsretten.

– Ja, jeg er rimelig trygg ut fra de samtaler jeg har hatt på at gruppa samlet vil stå bak et slikt forslag.

Intet nytt

Redegjørelsen til fylkesordfører Runar Sjåstad, som vi har gjengitt tidligere i sin helhet  på nettsiden til Altaposten, inneholder ingen ny opplysninger. Sjåstad vektlegger og påpeker at ut fra fylkeskommunen oppfatning er tingrettens dom uriktig, både faktisk og rettslig, og at det gir grunnlag for anke. Han bemerker  også at Alta tingrett i en annen sak, hvor sorenskriver var administrator, anlagt av tidligere avskjediget nestleder og Bruers kollega, frifant fylkeskommunen på alle punkter.

«Faktum i denne saken er på mange punkter tilnærmet identisk i sak anlagt av tidligere leder», heter det i redegjørelsen.

Strifeldt er lite imponert over redegjørelsen til Sjåstad, og finner ingen nye momenter som styrker at anken skal opprettholdes. Han ønsker derfor at fylkeskommunens øverste organ tar stilling til det er riktig med en anke ut fra risikoen for nye millionutgifter, ytterligere tapt omdømme og den faktiske belastningen på alle involverte.

Har snudd?

Leder i Finnmark Høyre og fylkesutvalgsmedlem Jo Inge Hesjevik stemte ved behandlingen i fylkesutvalget sammen med Ap og sikret flertall for å anke saken. Overfor Altaposten vil ikke Hesjevik si noe om hva han eller Høyres gruppe vil stemme ved en ny behandling av saken i fylkestinget. Den andre Høyre-representanten, Lise Svenning, stemte for å akseptere tingrettens dom. I fylkestinget har Høyre fem representanter, og i tillegg til Svenning og Hesjevik utgør Kristen Albert Ellingsen, Ellen Kristine Saba og Vetle Langedal Høyre gruppe.

– I slike saker som ikke er politiske og prinsipielle, men ofte går på personlig vurdering hos den enkelte, har vi tradisjon for å stille gruppa fritt. Det skjedde i fylkesutvalget da saken sist ble behandlet, og det tror jeg vil skje om saken kommer opp i fylkestinget, klargjør Hesjevik.

– Hvordan vil du stemme denne gang?

– Det vil jeg ta med Høyres gruppe når saken kommer opp. Skal jeg si noe nå er det at jeg beklager de belastninger denne saken har medført for Alta videregående skole, for andre i fylkeskommunens administrasjon og særlig for enkeltpersonen og fylkeskommunens motpart. Skoleledelsen og fylkeskommunens administrasjon har som profesjonell part etter mitt syn et særlig ansvar for at saken holdes på et lavest offentlighetsnivå.

Sterke reaksjoner

I den rød-gule posisjonen er det foreløpig knyttet stor usikkerhet til om partiene vil stå på anken eller droppe den. SV er ikke representert i fylkesutvalget, og KrFs Svein Iversen meldte seg inhabil. Overfor Altaposten er gruppeleder Tommy Berg i SV  klar på at dette er en sak fylkeskommunen burde ha lagt død i en tidlig fase.

– For et parti som kjemper for arbeidstakernes rettigheter og trygge arbeidsforhold er det vanskelig å kunne bruke store økonomiske ressurser i en ny runde mot en ansatt i en sak vi til de grader har tapt i tingretten. Jeg har et klart personlig standpunkt i saken, men må selvsagt forholde meg til fylkesstyret og gruppa, kommenterer Berg.

Bakken joker

Slik saken nå står kan eventuelle utbrytere i Ap gjøre at det blir flertall for å trekke anken. Spørsmålet er hvor mange som eventuelt vil bryte ut. Geir Ove Bakken, som i likhet med flere andre har sitt politiske utgangspunkt i fagbevegelsen, vil ikke gi noen vurdering av sjansen for utbrytere. Heller ikke om gruppa vil bli stilt fritt.

– Jeg skal si mitt når saken kommer opp på gruppemøte. Fram til da forholder jeg meg til den redegjørelsen fylkesordføreren har sendt ut idag, klargjør Geir Ove Bakken.