I 2014 bestemte Finnmark journalistlag (FJ) seg for å dele ut en årlig «åpenhetspris», til samfunnsaktører eller enkeltpersoner som bidrar til åpenhet.

– Åpenhet er en av bærebjelkene i journalistikken og en stor del av pressens samfunnsrolle, skriver styreleder Astrid Krogh på vegne av FJ-styret i en pressemelding.

Pepper heller enn ros

Men kun to år etter etableringen av prisen sliter FJ med å finne gode kandidater.

– Vi fant rett og slett ingen som utpekte seg i positiv retning, vi følte i stedet at det var mange eksempler på det motsatte, sier Krogh til Altaposten.

Journalistene finner grunn til å dele ut pepper for dårlig åpenhet til flere aktører – ENI, Politiet, Boreal transport nord, fylkets oppdrettsselskap og til flere av aktørene som hadde en rolle i forbindelse med asylsituasjonen på Storskog. Her er hele lista, med begrunnelse:

  • Asylsituasjonen på Storskog. Herunder UDI, politi, departement og Hero

– Det har vært nærmest umulig å komme på innsiden av portene på Vestleiren, samtidig som rapporter har konkludert med et svært utfordrende miljø i leiren. Samtidig som vi mener det er viktig å få fram eventuelle utfordringer og konflikter i forbindelse med asylsituasjonen, mener vi det er vel så viktig å få i tale de som kan redegjøre for forholdene. For å unngå en ensidig framstilling av situasjonen er det viktig med god dialog. Vi mener dette kunne vært bedre ivaretatt dersom de lokale og nasjonale myndighetene hadde vært mer åpen for dialog.

  • Politiet

– Vi velger også å nevne politiet i et eget punkt, på grunn av det vi oppfatter som å bli mer lukket, ved å innføre det nye nødnettet.

  • ENI og Goliat

– Det har vært, og er svært vanskelig, å få informasjon om prosjektet. Heller ikke da produksjonen kom i gang, lørdag 12. mars, kom det informasjon.

  • Boreal transport nord

– Det er vanskelig å få lokale representanter i tale. I saker der det trengs intervjuer må vi forholde oss til personer som er bosatt i andre deler av landet.

  • Oppdrettsselskapene i fylket

– Journalistene opplever det som vanskelig å komme i kontakt med selskapene. Svært få er villig til å bli intervjuet. Oppdrett og havbruk er et tema som opptar mange, både positivt og negativt. Styret i Finnmark Journalistlag mener dekningen av situasjonen i fylket ville sett annerledes ut dersom selskapene selv var åpen for dialog.

Selvskadere

Generelt mener Krogh flere aktører i lista over opptrer på en måte som er til skade for dem selv:

– Vi er alle tjent med et åpent samfunn. Du ser det godt med hensyn til oppdrettsselskapene. Jeg er sikker på at vi ville sett flere positive vinklinger om oppdretten var mer åpen. De gjør en viktig jobb, en jobb de er stolt av – og hadde de vært mer åpne ville også slike saker kommet i større grad.

Boreal transport nord er et eksempel på det samme:

– Det er viktig at lokale representanter får lov til å svare når media tar kontakt, og at de også stiller opp. Uten lokale stemmer og ansikt blir det eksempelvis veldig vanskelig å lage gode TV-saker, sier Krogh til Altaposten.

– Finnmark journalistlag oppfordrer til et mer åpent samfunn og håper at det neste året vil gi flere kandidater til åpenhetsprisen, heter det i pressemeldingen.