Rolf Edmund Lund"/>

Leder

Gullet kom hjem

Det er ikke tilfeldig at Roger Dahl kalles for Mr. Finnmarksløpet.

leder

Roger Dahl tok siste stikk i Finnmarksløpet, i det som angivelig er hans siste år som deltaker på dette nivået. Vi gleder oss stort over at triumfen og NM-gullet kom hjem til Alta etter noen år på vidvanke...Det er slett ikke tilfeldig at Dahl blir kalt Mr. Finnmarksløpet. Det handler om at han gjennom 30 år har utviklet sportslig og faglig spisskompetanse på hundekjøring, nok til å vinne et løp som nivåmessig aldri har vært bedre. Rogers råkjør har tidligere straffet seg på returen til Alta, men i år hadde han full kontroll hele veien. Hvis han mener alvor med nedtrappingen, kan vi ikke tenke oss en mer fortjent avslutning på karrieren. Folkemengden som var møtt opp for å hylle Dahl sier en hel del populariteten,Den pensjonerte politimannen har i tillegg gjort en kolossal jobb for å løfte statusen til både Finnmarksløpet og sledehundkjøring, helt siden han med stor nysgjerrighet satte schäferhunder foran sleden og tok opp kampen med legenden Sven Engholm. Sammen med ildsjelene i Alta Trekkhundklubb har han en stor del av æren for at man har klart å bygge opp en slitesterk organisasjon, med dyktige folk i alle ledd. Frivilligheten vi ser i løpet av selve konkurranseuka kommer ikke av seg selv. Det handler om at man har bygget opp kompetanse på arrangementet i fellesskap, basert på tillit og trivsel. Interessen for sporten har økt, både i forhold til deltakelse og mediepågang.Det er en høyst ønsket utvikling, noe blant annet ildsjeler som Roger Dahl, Arne Nilsen, Kari Jäger og Hanne Rosenberg har vært pådrivere for i trekkhundklubben i årevis. Inspirert av Iditarod har man sett at dette er god TV, så får vi håpe at NRK følger opp de neste årene. Eierne har selvfølgelig sett det samme og løpets profesjonalisering handler også om at man ser viktigheten av informasjon og god mediehåndtering.

TV-bildene gir fantastisk omdømmebygging, både for Finnmarksløpet og fylket som sådan. Det har vært en genistrek å la hele Finnmark få et eierforhold til arrangementet. Vi er imponert av det som skjer i Alta, men Finnmark limes sammen når man skaper engasjement i Karasjok, Tana, Kirkenes og langs sjekkpunktene.Alta er Norges desiderte hundekjørermekka. Her finnes det større ringvirkninger enn man kanskje er klar over. I debatten om arrangementsbyen Alta har man stort fokus på besøkende som legger igjen store penger i helgene, enten det er på kjøpesentrene eller andre steder. Sjarmen med hundekjørermiljøet er at de trenger "luft", treningsforhold og et miljø om inkluderer handlere og sosiale relasjoner. Derfor har svært mange gode hundekjørere etablert seg i Alta, mange av dem som små foretak innenfor turisme. Roger Dahl er nettopp et eksempel på dette.

Denne knoppskytingen ser vi flere steder i landet, og Alta bør ha de aller beste forutsetningene for å vært vertskap. Derfor synes vi det er positivt at planavdelingen i Alta kommune la inn dette premisset i rulleringen av kommuneplanen. I den grad man er opptatt av ringvirkninger, bør man nå utnytte sin posisjon og merkevare maksimalt.