Rolf Edmund Lund"/>

Leder

Strykende i 15 år

Helms Ålien er et viktig forbilde for de 70 talentene som er samlet i Alta

leder

Mens Miriam Helms Ålien i disse dager spiller blant verdens beste unge musikere i «Menuhin Competition» i Oslo, samles 70 unge finnmarkstalenter til Oppstryk Finnmark i hennes hjemby denne helga. Bredde og topp henger nøye sammen.

Nå tror vi altajenta selv mener Arve Tellefsen spenner buen vel høyt ved å utrope henne til en av favorittene, men alle godordene fra nestoren bør varme. Det er nemlig ingen dans på roser å nå så høyt nivå som Miriam har gjort de siste årene. Det handler om flere titalls timer med trening hver uke, men det handler også om forsakelser, oppofring og mange timer på reise mellom Alta, Oslo og London. Det betinger også all tenkelig støtte fra familie og foreldre, som gjerne ser at talentet får utvikle seg optimalt.

Miriam har da også blitt et viktig forbilde for unge klassiske musikere i Finnmark, ikke minst de unge jentene og guttene som gjerne vil bli bedre på fiolin. Også for dem er det viktig med gode rammebetingelser, inkludert dyktige lærere, velfungerende instrumenter på kulturskolen og helhjertet støtte hjemmefra. Like viktig er det å ha en arena og et miljø som vektlegger både trivsel og dyktiggjøring. Her kommer jubilanten Oppstryk Finnmark inn i bildet.

Vi tror det går strykende for talentene som denne helga er samlet på Øytun. De ser med forventning fram mot oppstryk-helga, akkurat som de mange fotballspillerne som samles i Finnmarkshallen denne helga. Drivkraften behøver ikke nødvendigvis være å bli kjent og profesjonell, men bredden i miljøet har stor betydning for om det er mulig å strekke sine evner maksimalt. I tillegg til et sosialt møtested, er det viktig at man får anledning til å bli både nervøs og yte sitt aller beste i Alta kultursal med konserten avslutningsvis.

Miriam Helms Ålien sa til Altaposten nylig at «den største belønningen er utviklingen selv». Det tror vi er kjernen i mye av aktiviteten blant barn og unge i lokalsamfunnet. Utviklingen kan være bedre prestasjoner på instrumentet sitt, men dreier seg også om sosialisering og forståelsen av samhandling og spilleglede. Blant annet når alle skal trives i lag og når 70 strykere skal låte skikkelig.

De som var forutseende nok til å starte Oppstryk Finnmark i 1995 har god grunn til å være fornøyd etter 15 år. Den ideelle organisasjonen har blitt viktig for unge talenter i hele Finnmark, og således bidrar prosjektet til å skape godt vennskap på tvers av kommunegrensene. Spesielt viktig er det også at Ensemble Noor med sine kvaliteter og sin entusiasme er på plass og at vi har fått et symfoniorkester i Nord-Norge som kan foredle talentene i egen landsdel.