Gambler med et helt bygdesamfunn

– De fleste har forståelse for at infrastruktur endres når folk flytter, men her handler det mer om at politiske snubletråder vanskeliggjør både drift og bosetting, skriver Altaposten på lederplass.

Illustrasjonsbilde   Foto: Lill Vivian Hansen

leder

I går måtte melkebonde Karl Rødberg på Årøya spyle ut 1.500 liter melk, en symboltung handling med tanke på den samferdselspolitiske strutsepolitikken som har sabotert framtidsutsiktene på det som var en høyst bærekraftig bygd.

For noen år tilbake var nemlig den frodige og historierike øya i Altafjorden en av de mest lønnsomme lokalsamfunnene i mils omkrets, med stor aktivitet innenfor både landbruk, fiskeri og oppdrett. Forutsigbarheten skyldtes blant annet at gründer Kyrre Olsen var handlingens mann og sørget for at en egen ferge sto for transport av både folk, fisk, melk, fôr, dyr og utstyr.

I stedet for å videreføre en velfungerende transportordning, fikk fylkespolitikerne i både Finnmark fylkeskommune og nå Troms og Finnmark fylkeskommune en fiks ide om at Skaget måtte byttes ut, før en skikkelig løsning var på plass. Det har gjort at man har spylt ut millioner, forårsaket en maraton av misnøye og etter hvert endt opp med at hele lokalsamfunnet mister både motivasjon og framtidstro.

Vi er naturligvis opptatt av at både internasjonale regler og anbudsprosesser skal skje etter nasjonale og internasjonale regler, lovverk og standarder, men det er sunn fornuft å gjøre seg kjent med lokale forhold og motstemmer når ting skal utredes og gjennomføres. Her kjører man på uten å lytte, ikke så ulikt det man foretok seg i forbindelse med etablering av fergeleie på Altneset. Det må være klokt å ta en runde om både vær og vind, flo og fjære eller andre forhold som kan gjøre det utfordrende. For eksempel når en hurtigbåt skal overta ruta, enten det er på prøve eller permanent. Den kan ikke bare fungere på det blikk stille utenfor Kongshus, selv om det akkurat denne gangen handler om heve- og senkeplattformen.

Det skjebnesvangre er at man heller ikke ser poenget når mangel på funksjonalitet skaper kritiske situasjoner for de som driver med næringsvirksomhet og matproduksjon. Det er den sikre modellen for nedlegging – og da snakker vi om en bygd som tradisjonelt har klart seg utmerket på egen kjøl.

De fleste har forståelse for at infrastruktur endres når folk flytter, men her handler det mer om at politiske snubletråder vanskeliggjør både drift og bosetting. Årøya hadde fortjent regionalpolitikere som hadde sett potensialet for fortsatt satsing i nye generasjoner – og signalet er alt annet enn bra for andre som satser i distriktene.

Varaordfører Jan Martin Rishaug (Sp) har vært offensiv på vegne av Alta kommune. Det er vel og bra, men det er Troms og Finnmark fylkeskommune som har ansvaret for å løse floka. Der har ikke Rishaug fått nødvendig oppbacking politisk fra sine venner – og da går utfordringen til Arbeiderpartiet som har fylkesråd Kristina Hansen som fyrtårn. Vi foreslår at Alta Ap tar fram lommelykta og sender et sos til fylkespartiet med sikte på å finne en løsning. Når melka havner i møkkjelleren er noe riv ruskende galt.