Glimt av storhet fra Alta IF?

– Vi må gi en arena til unge talenter som vil bo og virke i Finnmark, skriver Altaposten på lederplass.

Illustrasjonsbilde  Foto: Karl Eirik Steffensen

leder

Finnmarks flaggskip på fotballbanen innleder 2. divisjon i kveld, denne gangen ute i frisk luft på Aronnes. I tilegg bør Alta IF ta en studietur til Bodø for å inhalere atmosfæren av toppidrettskultur og la seg inspirere av tidligere Alta-trener Aasmund Bjørkan.

I vinter kunne fotballinteresserte kjenne på en gryende optimisme i Alta IF foran sesongen. Ikke fordi Alta-troppen var nevneverdig fornyet med ungt blod, men fordi finnmarkinger som proffikonet Morten Gamst Pedersen og tidligere TIL-spiller Hans Norbye kom «hjem» for å gjøre en innsats.

I dette lå det ikke bare en kortsiktig ide om at disse spillerne ville styrke troppen, men at dette var velvoksne herrer med patriotiske vibber, genuine toppspillere som vil gjøre en jobb for Finnmark og etterveksten av talenter.

Trener Vidar Johnsen har dermed ekstremt mye erfaring, klokskap og entusiasme rundt seg, både på og utenfor banen. Det betyr mye for spillerne tidlig i 30-årene, men kanskje aller mest for spillerne som er pluss-minus 20 år. Selve framtiden. I koronatider kan nettopp framtiden være halmstrået for både visjoner og ambisjoner.

Denne «pakken» er samtidig det mest interessante med årets utgave av Alta IF og da er forventningene at man kombinerer ønsket om å gjøre det bra i 2. divisjon med klare mål om spillerutvikling. Det gjør at ungdommen må få spilletid og muligheten til å utvikle seg sammen med eksempelvis en veteran med ti sesonger i Premier League. Det er læring i praksis, men også en åpenbar inspirasjon.

Hvis man ønsker mer inspirasjon behøver man ikke forlate landsdelen, men ta turen til Bodø der man har bemerkelsesverdige resultater av sin tenkning. Selvfølgelig er det hyggelig at et supertalent som Håkon Evjen ble hentet til AZ Alkmaar for 25 millioner kroner, men pengekarusellen er slett ikke det mest interessante. Det er at man topper tabellen uten sin juvel, en indikasjonen på at dette er mer enn et blaff. Eller glimt, om man vil.

Det handler etter vår mening om fokus på kollektivet, spillestilen og kulturen som sitter i veggene på Aspmyra. Når unggutten Jens Petter Hauge kan mangedoble lønna, men blir i Bodø på grunn av den suverene utviklingsarenaen som er skapt her, sier det en hel del om hva dette kollektivet har skapt. Kanskje er han dratt videre i neste uke, men signalet må varme hjertene til ildsjelene som «blør» for drakta, enten de selger pølser eller billetter.

I Alta og Finnmark kan man gjøre mye med struktur, strategi, kultur og kollektiv bevisstgjøring i fotball og andre idretter, gjerne i kombinasjon med en toppidrettsprofil på videregående skole. Slik man har skapt en toppkulturprofil på musikklinja. Det betyr mye for bolyst, men framfor alt må vi gi en arena til unge mennesker som vil bo og virke i fylket.

Vi krysser fingrene!