Bøndene i Finnmark har neppe de helt store bergene med høyballer å ta av, men det er et sterkt signal om solidaritet og empati når Vegard Hykkerud ved Heimdal gård tilbyr nødhjelp til bønder sør i landet.

Bøndene i sør er nemlig rammet av ekstrem tørke, men er slett ikke alene. I store deler av Europa er situasjonen vanskelig – og her får vi et stjerneeksempel på at verden er blitt mindre og at skjebnefelleskapet er større enn noensinne. Det som som skjer i næringa påvirker alle – og mangel på fôr er selve marerittet når man driver med dyrehold.

Nå har vi inntrykk av at «bondefamilien» er flinkere enn de fleste til å se hverandre, enten det er jordbruksoppgjør eller vær og vind som påvirker drifta. Det har nok sammenheng med gjensidig forståelse for hvilke utfordringer som finnes i næringa, knyttet til både naturens svingninger, arealkamp, rammebetingelser og hverdagen som sådan, der blant annet nok fôr er en forutsetning for å holde oppe en besetning.

Det er ikke lenge siden altabøndene selv tenkte tanken om både nødslakt og import av høy fra Finland. Det er naturligvis ingen som ønsker et så dramatisk veivalg, men driftsforholdene kan være lunefulle når man driver utendørs. I mente må vi også ha at bøndene er sårbare for økte kostnader på alt fra utstyr til fôr. Det er små marginer ute og går.

Desto mer imponert blir vi når bønder fra relativt karrige Finnmark, der man i beste fall får slått et par ganger, så resolutt gir beskjed om at vi bidrar med høyballer. Det er også et signal om at alle kan bidra. Da monner det, så vi er ikke fremmet for at signalet fra Heimdal kan få flere «høyballer til å rulle».

Det er naturligvis også en påminnelse om at dyrkbart areal er viktig i en gitt situasjon, ikke bare som kulisser og kulturlandskap, men som kilde til mat og meieriprodukter. Norge som landbruksnasjon må ha en helhetlig strategi for hva man ønsker. Det handler om de mye omtalte jordbruksoppgjørene, men også holdninger til hva vi ønsker å ha av matvaresikkerhet.

Vi registrerer at det kommer statlige tiltak innenfor tollregimet, men kanskje man også bør snu seg rundt og bidra til organisering av den solidariteten Heimdal gård utviser.