Finnes det ingen grenser?

– Finnes det rett og slett ikke rom for andre meninger, eller har fylkespartiet rett og slett skalket lukene for alt som måtte finnes av motforestillinger?

Viserektor Sveinung Eikeland.  Foto: Magne Kveseth

leder

Den høyt respekterte forskeren og viserektoren Sveinung Eikeland gjorde nylig et forsøk på å tolke regiondebatten, inkludert sinnet mot sentralmakten og rollen til Finnmark Ap. Resultatet var ubehøvlet sinne og reinskårne hersketeknikker fra Finnmark Arbeiderparti.

Finnes det rett og slett ikke rom for andre meninger, eller har fylkespartiet rett og slett skalket lukene for alt som måtte finnes av motforestillinger? Da er det ikke rart at flere ordførere i Finnmark Ap velger å forholde seg tause i akkurat dette spørsmålet, for eksempel Ap-ordførerne i de tre største kommunene i Finnmark. De har valgt lav profil, for å si det forsiktig.

Wenche Pedersen, som først og fremst har gjort seg bemerket ved å kalle Ragnhild Vassvik for en nyttig idiot etter forhandlingene på Gardermoen, svarte Eikeland på vegne av Finnmark Ap i ordskiftet på Nordnorsk debatt. I Pedersens verden var Eikeland helt på viddene, brukte utrolige argumenter, gikk høyresidens ærende og snakket ned Finnmarks betydning. De kan virke som Pedersen hadde inntatt spinat marinert i Møllers tran, ikke minst med tanke på Eikelands akademiske tilnærming, politiske bakgrunn og entusiasme for det fylket han bor i.

I svaret får vi vite at Pedersen mange ganger har brukt Eikeland som innleder på grunn av hans gode analyser, men her og nå er det tydeligvis «game over» på grunn av at fornuften har fordunset. Dette er skuffende hersketeknikker og minner om den pinlige retorikken som ble brukt på en intern Facebook-side da tiden var inne for å stoppe kjeften på Høyres fylkespolitiker Kristen Albert Ellingsen. En liten strek i regningen var det naturligvis at de ved en feil hadde innlemmet Ellingsen i interdebatten.

Vi registrerer også at det har vært stille fra næringslivet i Finnmark, kanskje på grunn av at motstemmer blir møtt på denne måten. Et unntak var bedriftsleder Per Ivar Harila fra Vadsø som tok sjansen på å mene at Finnmark ikke er tjent med å melde seg ut av debatten og at det fullt mulig å slå sammen to fylkeskommuner uten at noen i Finnmark mister identiteten. Vi tror Harila og NHO har bred støtte i næringslivet, der man ser behovet for større muskler, bedre kvalitet i tjenestene og en nytenkning som kan gi vekst i nord. I dag er det nettopp sentralisering som pågår for fullt.

Eikelands analyse er at Arbeiderpartiet, som i sin tid så behovet for regionalisering, med Jens Stoltenberg i spissen, nok en gang velger bort dialog og snur ryggen til statsministeren og stortingsflertallet på regionalt nivå. Måten Wenche Pedersen og Finnmark Ap fører debatten på, tilsier også at de snur ryggen til alternative ytringer. Det er trist.