Det pågår en brutal kamp om å skaffe fagfolk til mange bransjer. Da er det viktig at en vekstkommune som Alta klatrer ned fra gjerdet og kaster seg inn i kampen med glød og iver. Vi trenger «hender» i så grunnleggende viktige jobber og tjenesteyting for innbyggerne.

Da er det et sterkt og viktig signal at Alta-politikerne nå har fått på plass en pengepott ment for studenter som velger utdanning innenfor sykepleie, vernepleie, helsesøster, lærere og barnehagelærere.

Det er ikke sikkert av incentivene i seg selv er utslagsgivende for valget, med 300.000 kroner fordelt på studentene, men her ligger det en godvilje og en jobbgaranti som viser at kommunen er fremoverlent. I tillegg skal det brukes 200.000 kroner på direkte rekrutteringstiltak. Det gjelder å komme i kontakt med aktuelle studenter på disse områdene og forsikre seg om at de blir sett.

Det kan også bety at unge og dyktige arbeidstakere innenfor helse og utdanning tar steget videre og får nødvendig fagutdanning. Det betyr mye for både tilbudet og fagmiljøet – og kan bidra til at vi oppnår ønskede resultater.

Med tanke på en forestående krise, burde myndighetene nasjonalt og lokalt vært enda tidligere ute. Det tar nemlig sin tid å  ta et utdanningsløp – og til og med lengre enn tidligere på lærerutdanningen. Når det mangler 5-6 helsesøstre i Alta, viser det hvor viktig det er å ha et langsiktig perspektiv.

I lys av dette er det ekstremt gledelig at sykepleierutdanningen restartes i Alta fra nyttår – og fortsatt komplett umulig å forstå at forsøksprosjektet ikke ble videreført umiddelbart ved forrige korsvei.

I lærerstanden i Alta har man lenge vært klar over forgubbingen som var på trappene, i tillegg til at behovet for videreutdanning ville gi hull i rekrutteringen.

På toppen av det hele er det vedtatt en lærernorm som utfordrer kommunene allerede fra skolestart. Vi støtter alle økt lærertetthet, men det kan bli heftig å oppfylle kravet om maks 16 elever fra 1. til 4. klasse og maks 21 elever per lærer fra 5. til 10. klasse i mange kommuner.

Vi håper de politiske visjonene er i samsvar med virkeligheten der ute. Da trengs det over 1300 nye lærere i kommunene allerede nå, pluss ytterligere 1000 fra neste høst.