En sterk og klok stemme har stilnet. Tirsdag kveld kom nemlig meldingen om at redaktøren, mediemannen, forfatteren og den sylskarpe skribenten og samfunnsdebattanten Reidar Nielsen fra Hammerfest har gått bort, bare noen uker etter at 80-årsdagen ble markert.

Det er ikke alle forunt å ha et så skarpt blikk på omgivelsene og dernest makte å sette ord på de mange dilemmaene vi står overfor. Det kan være samfunn, politikk eller etikk som forårsaker hodebry, som krever sin analyse, men det kan også være de hverdagslige viderverdigheter som utfordrer oss alle.

All tenkelig kunnskap, mot og evne til å observere krever en fornuftig klangbunn. Det er her klokskapen slår inn, den som gjør at man evner å bryte ned kompliserte problemstillinger og gjøre dem fordøyelig for lesere, enten det er maktas premissleverandører eller den vanlige leser som skal gjøre seg opp sine egne refleksjoner.

Som redaktør i Nordlys, Finnmark Dagblad og Dagningen ble denne klokskapen forvaltet på en trygg måte, samtidig som hans sideblikk i ulike medier har utfordret og engasjert. Altaposten fikk også gleden av å publisere hans petiter og tankerekker en periode, en sann fryd av noen bidrag som kanskje også pirket borti vår selvtilfredshet på andre siden av Sennalandet.

På mange måter var Nielsen tilhenger av at Alta og Hammerfest la bort stridigheter for å samles om oppgavene, selv om konfliktene har vært tårnhøye, spesielt helsepolitisk. Selv om Reidar var sosialdemokrat og representerte Arbeiderpartiet på Stortinget som vara på 60-tallet, klarte han utmerket å distansere seg fra partipolitikkens klamme hånd når oppgjør måtte tas.

Den røde tråden har vært forsvar for de nederst ved bordet og en dyptgripende kjærlighet til småkårsfolket i distriktene. Kanskje basert på egen oppvekst i Børfjord på Sørøya. Her må han ha utviklet en egen evne til å se alle, uansett bakgrunn. I ledere og kommentarer har Nielsen framelsket mangfoldet og blant annet sett de som flykter fra krig. Lenge etter vår egen krig. Det genuine engasjementet for lokalhistorie ble til flere viktige bokutgivelser, ikke minst for byen Hammerfest og regionen.

I dag diskuteres «fake news» i lys av den digitale eksplosjonen og politiske ledere som dyrker gerilja-virksomhet i nyhetsbildet.

For oss representerte hedersmannen Reidar Nielsen det motsatte, nemlig en ufravikelig tjeneste for ytringsfrihet, sannferdighet og dermed den viktigste av alle kvaliteter i journalistikken: Troverdighet.