Det kreves nok litt modningstid og konkrete planendringer før politikerne gir grønt lys for høyhus i ordets rette betydning, men det er all grunn til å ønske spenstige og visjonære ideer velkommen for Alta sentrum.

Det var et spennende og sannsynligvis framtidsrettet prosjekt som ble lagt fram for politisk behandling i planutvalget i dag. Ideskissen for C6 i Alta sentrum innebærer intet mindre enn 15 etasjer i enden av gågata, som en slags balanse til katedralen som setter punktum i andre enden.

Selv om mange føler at Ole Petter Haugen & Co har tatt Møllers tran her, er vi på «flatbygda» fortsatt et stykke unna Trump tower i New York. Vi må ikke få høydeskrekk når private utbyggere har spenstige planer, men i kjent stil trenger vi litt betenkningstid før vi tar av.

Vi slet med å godta Finnmarkshallen som «kunne ses fra månen» og det virket som pur galskap å bygge kjøpesenter med over 50 butikker for et tiår siden. Vi glemmer heller ikke den bastante motstanden mot industritomter som vi aldri ville få behov for. I dag er det smekkfullt.

Det er naturligvis avgjørende med en forutgående planprosess som gir rettferdighet og likhet for utbyggere, i tillegg til at estetikk vektlegges. Administrasjonen i Alta kommune må ha krystallklare regler å forholde seg til, hvis ikke ender vi med formålsløs synsing og trenering av prosjekter. Vi tar ikke til orde for snarveier, men åpenhet knyttet til hvordan vi rent faktisk bruker honnørbegreper som ja-kommune og konsentrert bebyggelse. Uten et reelt innhold eller ambisjon, er det bare egnet til å skape irritasjon. Sannsynligvis myntet på folk som ikke fortjener det.

Det heter at Alta har nok areal å ta av, men sannheten er at vi har masse båndlagt areal, blant annet på grunn av vern, grønne lunger og landbruk – for ikke å snakke om behov for boligområder, industri og avlastningsvei. Vi anbefaler derfor at man med konsentrert bebyggelse faktisk forbereder seg på at høyden tas i bruk.

For utbyggerne er det verdt å merke seg at Alta-politikerne langt fra var negative i planutvalget. Vi oppfatter det slik at en ide er sådd og at politikerne er forberedt på å bygge i høyden, eller i det minste implementere dette i en områdeplan. For utbyggerne er det et viktig signal, spesielt for de som vil dimensjonere for utvidelse senere.