Det er flere dager siden regjeringspartiene sammen med KrF ble enige om å tildele Alta 20 av 100 ekstra studieplasser vedtatt i revidert nasjonalbudsjett. I dag kunne Altaposten spre gladnyheten til Finnmark, som sliter med det som om få år ville være en svært alvorlig rekutteringskrise med tanke på sykepleierkompetanse.

Altaposten har ikke til hensikt å underkommunisere den jobben som lokale representanter for regjeringspartiene har lagt ned for å få til gjennombruddet. Men uten Alta-vennen Hans Fredrik Grøvan og KrF på Stortinget hadde det ikke blitt noen sykepleierutdanning i Alta med oppstart i januar 2019. KrF har vært en pådriver for ekstra studieplasser, og har også stått på for at UiT Campus Alta skulle få plassene som måtte til for å restarte sykepleierutdanningen her.

Mediehuset Altaposten har gitt denne saken stor oppmerksomhet helt siden et prøveprosjekt med sykepleierutdanning ved Høgskolen i Finnmark ble lagt ned i 2014. Høgskolen er blitt til Universitet, og fusjonen er trolig svært viktig for at vi nå får en restart på sykepleierutdanningen ved Campus Alta. Rektor Anne Husebekk og Tromsø-miljøet av UiT har både sett viktigheten av, og også prioritert, nettopp sykepleierutdanningen i Alta. Begrunnelsen er at det er avgjørende å rekruttere lokale studenter til utdanningen. Det vi ser er at en stor andel av de som kommer til Hammerfest og Finnmark for å bli sykepleiere, kommer fra andre deler av landet og blir her de tre årene utdanningsløpet varer. I den desentraliserte modellen som skal startes opp i Alta er søkerne i all hovedsak lokale, og pilotprosjektet viser at de går inn i jobber i helsevesenet i Finnmark etter endt utdannelse.

Restarten av sykepleierutdanningen i Alta er ikke kun en gave til Finnmark. Det er et nødvendig grep for å møte utfordringer som allerede er svært merkbare, og som vil akselerere inn i framtiden. Vi snakker om fornuft, og et grep som burde vært tatt allerede da noen av uforklarlige årsaker fikk stoppet en videreføring av sykepleierutdanningen i Alta. For øvrig en suksess, målt etter alle parametere. Det er derfor ren fornuft som nå er gjort om til politisk handling.

Frank Bakke-Jensen og hans kollega i toppen av Høyre-lista lovet før valget i 2017 oppstart av sykepleierutdanningen i Alta. Eneste forbehold var at Høyre måtte få velgernes tillit. Valgløftet ble vraket i budsjettbehandlingen sist, til tross for at KrF også da jobbet for studieplasser. At Bakke-Jensen og Høyre nå følger opp løftene i revidert fortjener de honnør for. Fra sidelinja virker det imidlertid som det er hos regjeringskollega Frp denne saken har høstet størst entusiasme, til tross for at valgløftene kom fra Høyre.

For KrFs del var det på høy tid at partiet leverte etter å ha sviktet befolkningen i Alta grovt i sykehussaken. Nestleder Bollestad kom før valget med soleklare løfter om både utredning og akuttilbud, men hun og KrF viste seg å ikke være til å stole på da Stortinget behandlet spørsmålet om utredning. I saken om sykepleierutdanningen skylder Finnmarks befolkning derimot KrF en stor takk.

Jarle Mjøen Politisk redaktør