– Vi krysser fingrene for at politikerne ser behovet i nord

– Vi trenger øremerkede midler til sykepleierutdanning i Alta, skriver Altaposten på lederplass

Illustrasjonsbilde  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

leder

Sykepleiermangelen kan bli prekær i store deler av landet, men vi håper Stortinget før sommerferien øremerker midler til gjenopprettelsen av det meget suksessfulle utdanningstilbudet i Alta.

KrF fikk forrige uke gjennomslag for å opprette 100 nye plasser for sykepleierutdanning her til lands og håpet er naturligvis at noe kan dryppe på oss i nord. Både Marianne Haukland (H) og Bengt Rune Strifeldt (Frp) lovet knallhard jobbing for å synliggjøre dette behovet i posisjonspartiene, så får vi håpe at det lyttes til det som er et tverrpolitiske ønske fra Alta.

Alle ære til KrF som har sett viktigheten av å øke rammene. Det kan tenkes at de har tatt en telefon til partiets nestor Svein Iversen i Alta, som vet en hel del om rekrutteringsproblemene ved Betania. Sykepleiere er en stor mangelvare over hele landet.

Hvorvidt det er praktisk mulig å få til noe fra høsten 2018 er det vanskelig for oss å ha noen formening om. Det kan Universitetet i Tromsø være mer klar på, men det har vist seg at positivitet kan løse mye, bare viljen er til stede. Hvis pengene kommer i revidert nasjonalbudsjett før politikerne tar ferie, er det meste mulig. Vi krysser fingrene for at de er på ballen.

Vi sliter ennå med å forstå at dette prøveprosjektet ble avsluttet etter tre år ved Campus Alta. Finnmark har et ekstremt behov for sykepleiere, så dette er et desentralisert supplement til et tilbud i Hammerfest. Det er ikke noe rush ut av byen for å bli sykepleier, så vi tror et tilbud i Alta vil monne, slik det gjorde ved forrige korsvei da søknadsmassen var helt enorm.

Behovet er stort, men blir enda større med både Alta nærsykehus og satsingen på omsorgssenteret. I tillegg har vi mange institusjoner som slåss om kompetansen. Det er et paradoks.

I løpet av de nærmeste tiårene kan det bli behov for dobbelt så mange sykepleiere som i dag, viste en rapport som ble lagt fram tidligere i år. Mens det  gjort en del grep for å møte lærermangelen, føler vi at det går i sirup for sykepleiermangelen. Vi kan ikke tenke oss en støre krise enn av vi mangler kvalifisert helsepersonell.