– Prisverdig at man forsøker å skape mer aktivitet i sommer-Alta

– Et sommerlig løft

FEST FOR ALLE Anders Abrahamsen (t.v) og Rune Berg (t.h) i Offroad Finnmark har hentet inn dyktige medspillere for å lage en helhetlig festival. Jan Arild Sørnes, Yngve Reginiussen, Mathias Sønvisen Moe og Thorbjørn Jungård trår til med all kraft.   Foto: Rolf Edmund Lund

leder

Det er fullt mulig å være inaktiv i Alta, men for de som vil være i aktivitet «bugner» det av muligheter, sommer som vinter. Det er gjerne aktivitet som gir rom for å knytte sosiale bånd og integrere tilflyttere.

Offroad Finnmark er så smått kommet i gang og har kåret sine første vinnere, men hele uka blir det liv og røre i og utenfor Alta. I tillegg til å være en arena for deltakere med stålkondis, forsøker man å inkludere flest mulig. På ulike nivå er det mulig å være med, og har man ikke mulighet eller planer om å sykle on-eller offroad, kan det være et godt alternativ å være med i det frivillige apparatet. Det blir en sammensveiset gjeng med ildsjeler, slik vi blant annet ser det under Finnmarksløpet.

Vi synes også det er prisverdig at Offroad Finnmark nå går i bresjen for å skape større engasjement sommerstid. I mange år har det vært temmelig dødt i Alta i juli, før Altaturneringen i fotball og Aronnesrocken kommer i gang. Nå har Offroad Finnmark tatt sin posisjon, men ønsker samtidig å lage en festival som gjør sykkelfesten til noe mer. Det er en god ide og kan i utgangspunktet romme det meste av sjangere, for eksempel musikk og kulturelle tilbud. I år har Altaposten tatt på seg ansvaret for torsdagen og fredagen i teltet, så vil tiden vise om man klarer å utvide spekteret. Lørdag tar Prosjekt Z ansvaret, en gjeng som har sørget for en fin inngang på august måned for yngre innbyggere. 

Selvfølgelig er det mulig å ta noen hvilesteg om sommeren. Alt behøver ikke være organisert, men mange andre har gode erfaringer med å skape aktivitet om sommeren. For utflyttede som kommer hjem, men også tilflyttere og fastboende som ser fram til noe mer «temperatur», kan det være et pluss at noe skjer. I tillegg er det strålende med faste tilbud, som nordlysattraksjonen og klatreparken.

Satsingen på toppturer har vært en suksess, ikke minst i et folkehelseperspektiv. Den store fordelen er at folk selv kan avgjøre når og hvor de skal ta turen mot toppen. Mange går i lag og får dermed en sosial opplevelse. Tilretteleggingen har vært imponerende gjennom mange år, og i dag startet en spennende friluftsuke som er mer organisert.

Vi mener at alle monner drar når det gjelder å skape samlingspunkter, både organisert og uorganisert. Poenget kan være å skape noe for flest mulig – og vi registrerer samtidig at at man utvider tilgjengeligheten hos våre spennende småskala-produsenter når det gjelder mat og matopplevelser. Kåvens utmarksgård, Trasti & Trine, Sorrisniva, Gargia og Boazo sami siida har alle gode sjanser for å skape flotte opplevelser, både for turister og de som bor i regionen.