– En aldri så liten bombe

– Følelser, symboler og veivalg er en del av politikken.

Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB SCANPIX 

leder

I skyggen av nominasjonsbråket under helgas representantskapsmøte i Vadsø, valgte Finnmark Arbeiderparti å si nei til konsekvensutredning utenfor Lofotoen, Vesterålen og Senja. Det var en aldri så liten bombe.

Det kunne raskt blitt oppfattet som om fylkespartiet dermed prioriterte videre aktivitet utenfor Finnmark på bekostning av kolleger lengre sør i landsdelen, men omtrent samtidig kom beskjeden fra Troms Arbeiderparti: De vender også tommelen ned for konsekvensutredning i området.

Det har skapt jubel i miljøbevegelen og hoderistning for de som i årevis har ment at potensialet er enormt i dette området. Selv om Nordland Arbeiderparti ender opp med et annet vedtak under sitt årsmøte senere i vinter, er signalet fra nord plutselig ganske så entydig. Det er lov å mene at det handler om følelser, men følelser, symboler og veivalg er en del av politikken – og her får Ap sentralt litt av en pakke i fanget. Det samme gjelder for samarbeidspartner LO.

For Arbeiderpartiet sentralt må det nødvendigvis vektes sterkt at lokalpartier og fylkespartier setter foten ned for en konsekvensutredning, blant annet basert på hensynet til andre næringer som turisme og fiskeri. Det er to næringer som betyr svært mye – og Lofoten har enorm symbolkraft for sin visuelle prakt og fødestue for torskeressursene.

Utvinning av olje- og gassressursene skal være basert på kunnskap. Her risikerer man å gå glipp av nødvendig kunnskap om hva som finnes av ressurser. For mange av pressgruppene er det et fett, all den tid de mener oljen bør ligge der den er, uavhengig av størrelse på feltet.

Hvis landsmøtet i Arbeiderpartiet lytter til fylkeslagene lengst nord, har partiet antakeligvis et problem blant grupper av kjernevelgerne i området, de som roper etter verdiskaping i området. Da kan Høyre og Frp gjøre storeslem flere steder, selv om det finnes meningsmålinger som tilsier en grønn bølge.

Samtidig handler det om tyngdepunkt og utvinningstakt, noe som kan innebære at interessen for Barentshavet øker og at flere selskaper bruker mer tid og krefter her. Regjeringen har allerede gitt gass i form av konsesjonsrunder – og utfordrer Arbeiderpartiet vil neppe være mindre innstilt på å satse mot «iskanten» i lys av stemningen i Lofoten.