– Gi nye talenter en sjanse

– Vi tror det er strategisk å ha en Alta-politiker på 2. plass.

Marianne Haukland gruppeleder Høyre  Foto: Freddy Ludvik Larsen

leder

Finnmark Høyre har en rekke spretne ungfôler på gang i både øst og vest, men var nær ved å satse på gamle travere på «seierspallen». Marianne Haukland fra Alta sikret fornyelsen i ellevte time og kan også bli stemmesanker i egen kommune.

At Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord ble renominert på 1. plassen hadde de fleste regnet med, selv om innspillene fra kommunepartiene i forkant viste at synet på akkurat dette var sprikende. I kommuner som som Sør-Varanger, Porsanger, Tana og Nordkapp var Bakke-Jensen ingen selvskreven førstekandidat, så her senser man en ørliten protest mot konformiteten.

Kanskje misnøyen nettopp handler om behov for fornyelse i konservative kretser. Nominasjonskomiteen pekte nemlig på gamle travere på de tre første plassene, til tross for at partiet har åpenbare talenter på gang. Blant annet Marianne Haukland fra Alta, Vetle Langedahl fra Hammerfest og Jonas Nymo fra Porsanger, i tillegg til flere spennende kandidater fra Øst-Finnmark som har ambisjoner og vilje til å gjøre en politisk jobb.

Hadde man rett og slett ikke fått med seg at de unge talentene sto mer enn klar til å være med i toppen? For Finnmark Høyre mener vi det var fornuftig å gi muligheten til de unge, når de er så godt forspent. Den endelige lista har klokelig nok Marianne Haukland på 2. plass, mens Vetle Langedahl er på 4. plass. I tillegg blir Nymo helt sentral i utformingen av partiets valgkamp i Finnmark. Alternativet kunne blitt grått og kjedelig.

Mens gresset gror, dør kua, heter i ordtaket. Vi tror ikke partiet hadde kommet heldig ut av å sette unge talenter på beit i ytterligere fire år, uten å vise at man har ønske om å tildele dem reell makt og innflytelse.

Det ville videre vært en tabbe av Høyre å overse «tunge» lister, blant annet fra Alta. Garderingen var å ha fylkestingsrepresentant Kristen Albert Ellingsen på 3. plass i innstillingen, men han trådte galant til side da 27-åringen Marianne Haukland kom i rakettfart til 2. plassen.

Vi tror det er viktig at partiene ikke bare konsoliderer når de skal lage sine stortingslister, men faktisk har tanke for hva som skal skje de neste fire og åtte årene. Erfaring er naturligvis viktig, men det gjelder også å senke skuldrene og gi nye talenter en sjanse. For Marianne Hauklands vedkommende har hun allerede fått erfaring som gruppeleder i kommunestyret i Alta – og det er som kjent litt av en dragkamp mellom ulike krefter.

Vi tror også det er strategisk å ha en Alta-politiker på 2. plass, i en situasjon der man skal kjempe mot Frp og Ap om viktige mandater. Der Ap aller nådigst satser på en Alta-politiker på 3. plass, vil Frp etter alle solemerker kjøre en altaværing på 1.plass – i direkte blå-blå konkurranse med Høyre. Da er det neppe en ulempe at Marianne Haukland befinner seg i toppen sammen med Frank Bakke-Jensen. Vinner de stortingsvalget, kan 27-åringen få nasjonale oppdrag.