Sykehusrapporten i regi av Oslo Economics peker så entydig på fordelen av et akuttsykehus i Alta, at det bør følges opp av helseforetaket.

Rådet er å igangsette en ny og bredere utredning med foretakets egen kunnskap og selvfølgelige medvirkning, slik at man kan være trygge på at investeringene som gjøres er til det beste for pasientene i Vest-Finnmark.

Altaposten tok til orde for en bred og helhetlig utredning for ti år siden, men her ender vi altså opp med at de folkevalgte i Alta selv må finansiere innhenting og samordning av et faktagrunnlag, langt på overtid i forhold til det som ville vært naturlig for slike prosesser. Når det investeres for milliarder av kroner må det være en selvsagt ting å foreta en vurdering av ulike alternativer.

På den måten hadde man ikke overlatt til to nabobyer å kives om disse sakene et helt tiår – og det blir ikke bedre av at vi har hatt helseministre som ikke har villet eller kunnet begrunne hvorfor man «forsteiner» en struktur uten faktabasert tilnærming. Det endte med komprimisset nærsykehus i Alta, som naturligvis har mange viktige elementer.

Vi tror absolutt alle skjønner at innbyggerne i Hammerfest har vært bekymret for å miste et akuttsykehus. Det gjelder ikke minst de ansatte og familier i byen. Som Altaposten hadde fokus på i går, vil de foreslåtte endringene i rapporten få dramatiske konsekvenser for mange, med et fall i folketallet på 2000. Det bør berøre oss alle, men en investering innenfor helse og sykehus bør og må handle om pasientsikkerhet.

Finn Gjerull Rygh i Oslo Economics la i dag fram resultatene fra rapporten, som er bestilt av Alta kommune, men naturligvis laget på selvstendig og faglig grunnlag utfra de rammene som er satt. Det går ikke an for en oppdragsgiver å bestille konklusjoner fra et anerkjent analysebyrå som har erfaring fra dette området, som lever av integritet og troverdighet. Det er et håpløst utgangspunkt.

Det er imidlertid trist at Finnmarkssykehuset ikke har stilt seg til rådighet for intervjuer, til tross for at tre fra ledelsen ble kontaktet underveis. Offentlige dataer er forsåvidt tilgjengelig, men i et så viktig spørsmål handler det også om kvalitetssikring og involvering fra de som styrer fortaket i dag.

Til tross for den usikkerheten som råder, som burde vært ryddet av veien av helseforetaket selv, er konklusjonene til Oslo Economics ikke til å misforstå. Hvis det er sammfunnets beste, og pasientenes beste som er bestemmende, burde et akuttsykehus vært lagt til Alta, konkluderte Rygh. Klarere kan det ikke sies, men helseforetaket bør ta denne ekstrarunden, både på grunn av pasientsikkerhet og økonomi. Frigitte ressurser vil i neste omgang gi rom for mer pasientbehandling.