I morgen beveger Helse Nord seg inn i løvens hule for å forsvare hvorfor de ønsker å halvere antall stedlige ambulansefly ved Alta-basen og samtidig redusere tilstedeværelsen for akuttpasienter i hele Finnmark. Av hensyn til pasientene bør de tenke seg om både to og tre ganger før de fjerner to av tre fly i fylket.

Helse Nord har siden i vår ikke klart å overbevise Finnmarks befolkning om at det nasjonale strategidokumentet representerer et steg i riktig retning fra 2019. Tvert i mot har Helse Nords forsikringer skapt større og større usikkerhet – spesielt da det ble klart at jetflyene kun kan betjenes av tre flyplasser. Det må sies å være alvorlig, spesielt med tanke på sykehusbyen Hammerfest ikke har mulighet til å ta ned et slikt fly.

Enda verre for Helse Nord er det at de møter en mur av motstand fra sine egne fagfolk, nær sagt uansett om det er leger, sykepleiere eller spesialister. I så måte kommer det mest presise og tankevekkende innspillet fra basen i Alta og ikke minst duoen Torben Wisborg fra akuttavdelingen og Ingrid Petrikke Olsen fra føde- og gynekologisk avdeling. I innlegget i Altaposten tar de for seg hvorfor jetflyene ikke vil styrke beredskapen, slik det opplagt er behov for, spesielt hvis man rent faktisk ønsker et likeverdig tilbud i landet.

Blant de beste poengene fra Wisborg og Olsen, som bør bli et tema i Hammerfest i morgen, er det medisinske behovet for å ha to fly i Tromsø hvis det velsignede jetflyet ivaretar legeberedskapen. Hvis det er pengene som er utslagsgivende, kan dette propellflyet enkelt flyttes til Alta-basen. For helheten bør ikke dette være noe stort problem for Helse Nord, hvis man samtidig sikrer anestesilege i beredskap ved basen i Kirkenes.

For Alta og Finnmark vil det bety en hel del å beholde det andre flyet. Det har sikkert ikke gått Helse Nord hus forbi at sykehusdebatten også har en akuttmedisinsk side, nemlig det faktum at 20-25.000 innbyggere i altaregionen ikke har sykehus i sin umiddelbare nærhet. Begrunnelsen for at dette i det hele tatt er gangbart, ikke ansvarlig, er at Alta har tilgang på et velfungerende ambulanseteam – både høyt og lavt. Blant det som virkelig har betydd mye, er at kompetansen på Alta-basen har skapt ekstra trygghet. Dette miljøet kan få sine banesår med dette opplegget.

Det er ingen skam å snu, for eksempel i morgen. Da bør man ha vilje til å sette seg inn i de utfordringene som finnes i Finnmark.