Gørill Godviks folkeaksjon eksploderte i løpet av få dager og fungerer som en betimelig protest mot den bombastiske arroganse som har ridd helseforetaket i flyambulansesaken.

Når det ikke er vilje til å lytte, er det langt mer effektivt å rope i kor. Dermed blir Godviks initiativ på Facebook rene roperten på sosiale medier – og vi tror 4000 signeringer på noen få dager viser at folk er genuint bekymret for hva innføringen av jetfly vil bety for akutt syke mennesker i hele Finnmark, spesielt ved samtidighetskonflikter. Spørsmålet er om det overhode gjør inntrykk på de som bestemmer, nær sagt på behørig avstand fra vanlige folkevalgte – all den tid vi nå har et foretak som er «frispillere» uten å bry seg om demokratiske formasjoner.

Skråsikkerheten fra helseforetaket er omvendt proporsjonalt med evnen til å forklare oss alle hvordan kutt ved Altabasen skal gi et bedre ambulansetilbud, ikke minst på de stedene der jetfly er å betrakte som et sjeldent himmenfenomen. Her har Helse Nord sviktet fundamentalt, i likhet med helseminister Bent Høie som har stått last og brast med planene som skaper frykt og usikkerhet. Til tross for både tre og fire spørsmål på Stortinget, er det ingen som har vært i stand til å rokke ved selvtilfredsheten i systemet. Forklaringer, empati og involvering er fullstendig fraværende.

Samtidig har fagpersoner med stor tillit gitt oss overbevisende argumenter for hvorfor det nye opplegget ikke er å anbefale. Det handler om kommunelege Jan Eggesvik som har vært en «terrier» i flere tiår på pasientenes vegne, en unison legeforening,  spisskompetente ansatte ved Alta-basen som kjenner virkeligheten på kroppen – og ikke minst ekspert Torben Wisborg som alltid har stått opp for kvalitet i ambulansetjenesten. Vi vil nødig blande Altas årevisse fight for sykehustjenester inn i denne kampen, men fakta er at Altamodellen og etableringen av Alta nærsykehus «hviler» på det faktum at vi har topptrimmet ambulansepersonell i lufta og på bakken.

Det handler imidlertid først og fremst om virkeligheten til 75.000 mennesker i langstrakte Finnmark. I denne virkeligheten handler det om at deg, meg, familien og dem vi har kjær plutselig og uventet har behov for likeverdige tjenester. Tjenester vi forventer at samfunnet stiller opp med, uten forbehold og tirader av bortforklaringer.

Helt siden Altaposten i april avslørte planene om kutt i flyambulansen fra 2019, har folk flest klødd seg ettertrykkelig i hodet. Hvordan og hvorfor skal dette opplegget være en åpenbaring for akuttjenestene i Finnmark? Tirsdag har helseforetaket invitert til en «oppklaring» i Hammerfest, men vi frykter dessverre at det mer handler om strukturelle tryllekunster som tar fra oss ett av tre ambulansefly, der penger betyr mer enn responstid.