Det var et hardt slag for Talvik at døgnenheten Jansnes gikk tapt i forbindelse med omleggingen av psykiatrien i Finnmark. Da ble det «dobbelt opp» da samlingsstedet Tyristua var i ferd med å glippe i samme slengen. Både Alta kommune og Finnmarkssykehuset skal ha all honnør for at de kom lokalsamfunnet i møte og fant fram til et fornuftig makebytte.

Utfra ordskiftet i forbindelse med nedleggelsen av Jansnes var det reell grunn til å frykte at Tyristua skulle selges til markedspris av Finnmarkssykehuset. Det ville vært blodig urettferdig, ettersom helseforetaket i realiteten har arvet «stua» fra helt andre eiere, nær sagt som en «gratispassasjer» i forbindelse med overtakelsen fra Finnmark fylkeskommune.

Det er naturligvis hyggelig med hyttefolk i nærheten, med et salg i det private markedet hadde betydd slutten for et felles, idyllisk hyttekompleks. Et samlingssted litt utenfor allfarvei som har betydd umåtelig mye for Jansnes og dermed bygdefolket. Her har nemlig institusjonen vært en integrert del av lokalsamfunnet – i omgivelser mange setter pris på. Desto mer kjær har Tyristua blitt folk lokalbefolkningen.

Vi skal ikke ta en omkamp om Jansnes. Bygda Talvik har tatt inn over seg at verden går videre og at man må finne andre knagger å bygge framtiden på. Da er det hyggelig at boligtomter nå legges klare for de som vil satse i Talvik, at en kortere og bedre veitrase inn til Alta åpner nye muligheter og at bolysten i bygda forsterkes. Talvikingen har bedre enn de fleste klart å bruke naturen og fellesskapet til å skape arenaer for suksess, enten vi peker på skolens gode arbeid med uteskole og revymiljøet i Talvik som trumfer det meste.

Talvik jeger- og fiskerforening får nå oppdraget med  å forvalte Tyristua, slik at flest mulig får nytte av denne basen for friluftsliv. Et godt samarbeid er viktig – og det er prisverdig at man satser på at skoler og barnehager får «fribillett» til å bruke disse fasilitetene. Det gir rekruttering og sosialisering for sunne interesser. Samtidig er det klokt å ha en strategi for utleie, slik at det er mulig å få inntekter. Før eller siden venter både oppussing og kanskje nye ideer som sjelden er gratis.