Det er et sterkt signal hvis samtlige fylkespartier i Finnmark protesterer mot helseforetakets plan for flyambulansen. Vi forventer at helseministeren i løpet av høsten tar seg bryet med å se på konsekvensene av en ny svekkelse av basen i Alta fra 2019.

At Helse Nord har et ønske om en bedre helhetlig ambulanseplan med jetfly er det ingen som betviler, men i løpet av de siste månedene bør det være godt dokumentert at svekket tilstedeværelse i Finnmark vil ramme hardt, spesielt beredskapen langs kysten. Når fagmiljøet protesterer så entydig bør det være mer enn nok til å reversere dette forslaget før realitetsbehandlingen denne høsten.

Vi registrerer videre at rikspolitikerne har kommet på banen for fullt denne sommeren, noe som klart indikerer at lokale politikere har gjort en jobb for å påvirke. På rekke og rad har stortingspolitikere fra Ap, SV, Sp, Venstre og KrF stilt betimelige spørsmål til Bent Høie når det gjelder Finnmarks unisone advarsel mot svekket flyberedskap. Spesielt viktig er det at regjeringens støttepartier KrF og Venstre har signalisert så tydelig at de misliker forslaget.

Samme tankerekken tilsier at det er viktig å få med seg helseministerens eget parti i Finnmark med på en krystallklar advarsel mot denne planen.  Finnmark Høyre ble ikke med på uttalelsen til fylkestinget, begrunnet med at Venstres forslag i realiteten var et usammenhengende velgerfrieri. Det er det lov å mene, men da er det ekstra viktig at Finnmark Høyre nå blir med på et felles fremstøt for å advare mot nedbygging av dagens base i Alta. Da kunne vi ønsket oss klarere tale fra fylkespartiet, inkludert fylkesleder Jo Inge Hesjevik og Altas egen fylkestingsrepresentant Kristen Albert Ellingsen. Anledningen har bydd seg nå når stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) har tatt et prisverdig initiativ til en samlende uttalelse fra fylkespartiene i Finnmark. Vi kunne nok ha tenkt oss en litt skarpere tone i forslaget, men et kompromiss innebærer som regel finpuss av formuleringene. Det viktigste er å sikre seg en faktabasert advarsel, der spesielt momentene fra legeforeningen og ambulansepersonell blir vektlagt.

Det er flere grunner til å sette foten ned. Den konkrete saken er i seg selv viktig, men vi risikerer også at denne «helhetstenkningen» kan være smittsom i forhold til beredskap generelt. Hvis ideen er at man lokalt skal ha en stabilserende rolle i akuttmedisinen, prisgitt flybåren hjelp til eller fra Tromsø, kan et værutsatt og langstrakt fylke få et lite forlokkende helsetilbud når det haster.